×

TÜDŐNK VÉDELMEZŐJE

 

Tény, hogy a növény nevét az inspirálta, hogy az orvosi tüdőfű levelein fehér foltok vannak, amelyek a tüdőre emlékeztetnek, akárcsak a virágán található minta. Valójában a megjelenése volt az oka annak, hogy elnevezték az egész növényi nemzetséget Pulmonaria-nak, amelyhez az orvosi tüdőfű tartozik (lat. „Pulmo” = „tüdő”). Ironikus módon csak a név megadása után derült ki, hogy ezt a növényt tüdő- és légzési problémák kezelésére lehet használni.

Az orvosi tüdőfű hatékony a tüdőfájdalom, a különféle köhögés, az akut és krónikus hörgőhurut, az emphysema (tüdőtágulat), a légcsőgyulladás és a garatgyulladás ellen. Bármilyen feladatot is adjon az emberi légzőrendszer az orvosi tüdőfűnek, sikeresen teljesíti azt. Nagyszerű a dohányosok számára, mert elősegíti a hurut felköhögését a tüdőből, megkönnyíti a légzést és csökkenti a rekedtséget. Felgyorsítja a tüdőgyulladás és az influenza utáni gyógyulást.

A légzőrendszer gyulladásos folyamataiban kifejtett erős hatása mellett általában a vér és a tüdő tisztítója, jó a húgyhólyag, a gyomor, a belek betegségei ellen, és friss levét a test megerősítésére isszák. Emellett a tüdőfűben bőségesen megtalálható C vitamin segít a C-vitamin-hiányban szenvedő embereknek, mivel a test nemcsak előállítja, hanem rendszeresen be is kell vinni a szervezetbe.

Az orvosi tüdőfüvet hagyományosan a háziállatok kezelésében használják. A pásztorok a tehenek, lovak és juhok köhögésének és nehéz légzésének kezelésére összekeverték sóval és ivóvízbe tették. Van még egy leégett tüdőfű hamujából és lúgból álló recept, amelyet marhák sebeinek és fekélyeinek öblítésére használnak.

A tüdőfűből készített tea jó a véres vizeletre.

A növény felhasználása:
tinktúrában, teában, borban, por és lé formájában, szirupban

Főbb összetevők:
allantoin, gyanta, flavonoidok, kaempferol, szilikát, ásványi anyagok, tannin, illóolaj, C-vitamin

Megjegyzés:

Érzékeny gyomorral, gyomorfekéllyel, májbetegséggel, epe- és epekövekkel vagy egyéb akut szövődményekben szenvedőknek semmilyen formában nem szabad orvosi tüdőfüvet fogyasztaniuk.

Érdekességek:

A tüdőzuzmót, amely nagyon hasonlít a tüdőfűre, régóta gyógyító növénynek tartják, de valójában nem volt gyógyító hatása. A ma használt orvosi tüdőfű tulajdonságait jóval később fedezték fel.

Források:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük