×

TŐZEGÁFONYA, CSODÁLATOS BOGYÓ!

 

Az áfonya olyan növény, amelynek fő hatásterülete a húgyúti rendszer, és a húgyúti fertőzések fő célpontja. Megelőzően alkalmazható a húgyutak egészségének megőrzéséhez, magában a fertőzésben és antibiotikumokkal kombinálva, amelyek kiegyensúlyozzák a test flóráját. Az áfonya megakadályozza a baktériumok tapadását a test nyálkahártyájának falain, és így megvédi a fogakat a lepedéktől és a fogszuvasodástól. Az áfonya megkönnyíti az ételek emésztését és számos baktériumtól és gombától védi meg az emésztőrendszert.

A benne található rengeteg C-vitamin a fő természetes harcos a szervezetben előforduló fertőzések egyik leggyakoribb oka, az E. coli ellen. A C-vitamin másik pozitív mellékhatása, hogy gyógyítja a megfázást és az influenzát, és csökkenti a vizelet szagának intenzitását, ami előnyös az inkontinencia esetén. Az áfonya hatóanyagai megakadályozzák a katéter áramlásának elzáródását.

Az áfonyagyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz szalicilsavat, amely az aszpirin nagyon fontos összetevője, és csillapítja a duzzanatot, megakadályozza a vérrögképződést és rákellenes hatást fejthet ki.

A növény felhasználása:
tinktúrákban, nyersen, szárítva, kapszulákban és tablettákban

Főbb összetevők:
glükóz, fruktóz, ásványi anyagok, szerves savak, C-vitamin

Megjegyzés:

– A húgyúti fertőzés kezelésénél hagyományos gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal ajánlott kombinálni.

– A prosztata megnagyobbodása vagy a húgyutak elzáródása esetén a termék használata előtt orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez kell fordulni.

– Az antikoagulánsokat szedők nem használhatnak áfonyakészítményeket.

– Az áfonyakészítményeket nem szabad a medveszőlő-teával együtt használni, amelyet gyakran alkalmaznak a húgyúti fertőzések kezelésében is.

Érdekességek:

  • Az erőteljes áfonyabogyó Észak-Amerika egyik első növényi “lakója”. Ennek a kontinensnek az őslakói fedezték fel sokoldalúságát, és ma “indiai szuperélelmiszernek” hívják, és az amerikai bennszülöttek kulturális örökségéről is mesél. Lenny Lenape emberei a “béke és barátság táplálékaként” vették be étrendjükbe, és ilyen áfonyát kaptak az első amerikai zarándokok is. Több száz évvel később az áfonya még mindig nélkülözhetetlen összetevője minden amerikai hálaadás ünnepnek.
  • Az áfonyagyümölcs 90%-át víz teszi ki.
  • Az áfonya a 17. században kapta angol nevét (“cranberry”), melyet új-angliai német és holland gyarmatosok adtak neki, mert a növény megjelenése darura emlékeztette őket.

Források:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük