×

PITYPANG

 

A pitypang, amely tavasszal gyakran fordul elő rétjeinken és kertjeinkben, sokoldalú növény, amely többek között ehető. A pitypang Taraxacum officinale latin neve a görög taraxis („szemgyulladás”) és akeomia („kezelésére”) szavakból származik, mert a szárából származó lé kenőcsként szolgált a szem gyulladásának kezelésére. Az angol “pitypang” név a francia “oroszlánfog” kifejezésnek a származéka, és ennek a névnek az inspirációja a pitypang éles, fogazott levelei voltak, amikből manapság gyakran készítünk salátát.

A gyökereket és a leveleket egyaránt gyógyászati ​​célokra használják. A növény mindkét része gazdag fruktózban és inulinban, és a szekvenciterpén-lakton keserű összetevőit tartalmazza. Ez utóbbi a pitypang vízhajtó jellegzetességét adja, ezért vízvisszatartás, vesebetegségek, narancsbőr és elhízás esetén a vizelés serkentésére szolgál. A pitypang által okozott fokozott vizelés az ásványi anyagok kiürítéséhez vezet a vérből, de a növény egyúttal felváltja bőséges káliumtartalmával. A vizelethajtó tulajdonság mellett a pitypangnak enyhe hashajtó hatása is van.

A szterinvegyületek pozitív hatást gyakorolnak a hasnyálmirigyre és a májra, serkentik az epeváladékot, és mindezek együttesen segíthetnek a test megtisztításában a méreganyagoktól és más káros maradványoktól. A pitypang tinktúráját magas vérnyomás, reumás ízületi gyulladás és tüdőproblémák csökkentésére ajánlják.

A növény felhasználása:
tinktúrákban, forrázatokban, kapszulákban

 

Főbb összetevők:
fruktóz, inulin, szekvenciaterpén-laktonok, fenolsavak, szterolok, flavonoidok, káliumsók, kumarinok

 

Megjegyzés:

– Mielőtt pitypangkészítményeket kezdene el használni, konzultáljon orvosával vagy egészségügyi szakemberrel.

– Ha valakinek epeproblémája van, akkor használat előtt konzultálnia kell orvosával vagy egészségügyi szakemberrel, mert a pitypangot súlyos epevezeték-elzáródás esetén nem szabad fogyasztani.

Érdekességek:

  • A virágok reggel 5 körül nyílnak, és este 8 körül zárulnak.
  • “Szeress, ne szeress” – a szerelmes fiatal lányok és fiúk ezt a növényt arra használták, hogy “megjósolják”, hogy aki szimpatikus számukra, az szeret-e vagy sem. Ha a pitypang fehér fejére tett három ütés után legalább egy mag maradt a bibében, az azt jelentette, hogy a szimpátia megosztott a szerelmesek között.
  • Általános tévhit, hogy a virágfej sárga fázisában lévő pitypang és a fehér fázisban lévő pitypang két különböző növény. A sárga virág a pitypangvirágzás első szakasza, és amikor a fej elsorvad, lassan fehér bolyhos “gömbbé” alakul át. Ahová a szél elfújja a magokat, ott fiatal pitypangok kelnek.
  • Az őrölt szárított pitypanggyökér kávéhelyettesítőként használható. Van egy mítosz, amely szerint az ital fogyasztása az emberben szellemi erőket fejleszthet.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük