×

ŐFELSÉGE, A FOKHAGYMA

 

Ez a gumó “erőteljes” jellege miatt sokak között megosztott véleményt vált ki. Ez a “jellemvonás” azonban nagyon fontos, ha a fokhagyma emberi egészségre gyakorolt ​​előnyeiről van szó.

A fokhagyma gombaellenes, antibakteriális, vírusellenes és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, így a hagyományos orvoslás egyik leghatékonyabb természetes alternatívája. Harmonizálja a véráramlást és csökkenti a vérrögképződést, ezáltal segít megelőzni a szívrohamot – kiegyenlíti a vér koleszterinszintjét. A fokhagyma erős antibakteriális tulajdonságai fontos szerepet játszhatnak a légzőszervi problémák, például az influenza vagy a hörghurut elleni küzdelemben, de egyébként a „perzisztens” baktériumok ellen is, mint például az E. coli, a Proteus mirabilis, a Staphylococcus nemzetség baktériumai és a Pseudomonas bacilusok. A parazitaellenes tulajdonságok segítenek a herpeszvírusok és a babaférgek kezelésében.

A múltban a fokhagyma egyet jelentett a szegények gyógyításával, mert megfizethető, és sok betegség ellen hatékony volt. A fokhagymás kén megelőző hatással lehet a rosszindulatú betegségekre, és tudományos kutatások is megerősítik a fokhagyma rákellenes tulajdonságait. Parazitaellenes hatását az is bizonyítja, hogy az első világháború idején fő fertőtlenítőszerként használták. Serkenti a máj, a vese és a prosztata működését.

A növény felhasználása:
tinktúrában, nyersen, porban, kapszulákban

Főbb összetevők:
allicin, fenolok, flavonoidok, adenozin

Megjegyzés:

– A fokhagymára érzékeny emberek gyomorégést tapasztalhatnak.

– Fokhagymás termékek használata előtt az antikoagulánsokat szedőknek orvossal vagy egészségügyi szakemberrel kell konzultálniuk.

– Minden műtét előtt tájékoztatni kell az orvost a fokhagymakészítmények fogyasztásáról.

Érdekességek:

  • A fokhagyma elfogyasztása utáni leheletet semlegesíthetjük friss petrezselyem falatozásával, és ha fokhagymaaprítás után forró vízzel kezet mosunk, anélkül, hogy dörzsölnénk az ujjainkat, megszabadulunk e hagyma illatától.
  • Az egyiptomiak a fokhagymát isteni ételnek tekintették. Kínában, Japánban és Törökországban pedig mágikus erőket tulajdonítottak neki, és talizmánként viselték a nyakukban.
  • Számos vallás különféle időkben „tisztátalannak” tartotta a fokhagymát, beleértve az iszlámot, a hinduizmust, a zen buddhizmust és számos keresztény vallási csoportot. Egyes hindu kasztoknak tilos fokhagymát venni, mert ha megeszik, állítólag boldogtalanok lesznek a túlvilágon. Az ókori Görögországban a fokhagyma lehelete sértő volt bizonyos templomokban a hívők számára, és azoknak, akik korábban ezt a növényt fogyasztották, tilos volt belépniük.
  • Az egyik muszlim legenda szerint a fokhagyma az ördög bal lábának lábnyomából sarjadt, amikor egy bűnös ember nyomában ereszkedett le az égből. Állítólag a jobb lábnyomból egy hagyma sarjadt – a fokhagyma “jó unokatestvére”.

 

Források:

  • Reader’s Digest, Természetes gyógymódok: Útmutató a gyógynövényekhez és azok alkalmazásához, Mozaik könyv, Zágráb 2006.
  • Stuart Phillips, An Encyclopaedia of Plants: in Myth, Legend, Magic and Lore, Robert Hale Ltd, London, 2012.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük