és fájdalmat fog szúrni;
Fogja meg természeténél fogva
és a bőr puha marad, mint a selyem. ”
– Aaron Hill
A 17. század óta a csalánszálakból nagyon tartós szöveteket készítenek. Ez a tény a csalán növény erejére utal – míg az első világháborúban katonai ruházat készítésének anyagaként használták, ugyanakkor a világon már sokoldalú növényként ismerték, amely sok szempontból hasznos lehet az egészségre nézve.
A csalánt még virágzás előtt betakarítják, mert akkor hagymái hisztaminban és szerotoninban gazdagok, és gyógyító tulajdonságai szempontjából döntő fontosságúak. A csalán az egyik leggazdagabb növényi vasforrás, ezért szoros kapcsolatban áll a keringési rendszerrel: serkenti a keringést, erőteljes vértisztítóként működik, és kiválóan alkalmas vérszegénység kezelésére.
Külső használatban a csalán pattanások, ekcéma, zsíros bőr és korpásodás kezelésére szolgál. A tinktúrával vagy csalánkivonattal ellátott sampon serkenti a fejbőr keringését, ami pozitív hatással van a felgyorsult hajnövekedésre, valamint az alopecia vagy a seborrhea okozta hajhullás következtében serkenti az új haj kialakulását is. Emellett erősíti a hajat és alaposan megtisztítja a fejbőrt a faggyúfeleslegtől.
A csalánt belső használatra vízhajtóként írják fel, mert megkönnyítheti a nátrium és a vizelet (karbamid) eltávolítását, és ezáltal stabilizálja a reuma és az ízületi gyulladás állapotát. A csalánlevéltea serkenti a szomjat és fáradtság ellen hat, a friss gyökerek pedig lelassítják a prosztata szövetének növekedését.
A növény felhasználása:
tinktúrában, teában, porban, lében
Főbb összetevők:
vas, C-vitamin, kalcium, kálium, kovasav, fenolok és flavonoidok, poliszacharidok
Megjegyzés:
– A csalán sokáig tartó gyűjtése bőrkiütéseket okozhat
– A csalán gyulladásos folyamatokat okozhat az emésztőrendszerben.
– Ha a csalánnal prosztata problémáinak kezelését tervezi, konzultálnia kell orvosával vagy egészségügyi szakemberével.
– A csalánkészítményeket nem szabad alkalmazni, ha az illető cukorbetegség, magas vagy alacsony vérnyomás és központi idegrendszeri nyugtatók kezelésére végez terápiát, valamint ha antikoagulánsokat alkalmaz.
→
Érdekességek:
- A csalán levelei a növény megszáradása után is csíphetnek. Egy történelmi vizsgálat során egy fényképészt állítólag egy 200 évnél idősebb csalán csípett meg.
- A csalán egykor a szegények ételeinek számított. A legenda szerint az ír szent, Szent Kolumbusz egy nap sétálás közben találkozott egy öregasszonnyal, aki csalánt szedett, hogy táplálja a családot, miközben arra várt, hogy egy tehén tejet termeljen nekik. Az öregasszony története ihlette Szent Kolumbuszt, hogy étrendjét haláláig kizárólag csalánra csökkentse.
- Korábban a reumás fájdalmak úgy kezelték, hogy a fájdalmas részeket friss csalánnal ütögették, és ma ugyanezekre a célokra csak sokkal kíméletesebben alkalmazzák.
- A csalán serkenti a szomszédos növények növekedését.
Források:
- Ivan Lesinger, Otthoni gyógynövény-gyógyszertár (Kam-Met), Adamić, Rijeka, 2012.
- Stuart Phillips, An Encyclopaedia of Plants: in Myth, Legend, Magic and Lore, Robert Hale Ltd, London, 2012.