×

NÖVÉNY NŐKNEK – ZSÁLYA

 

– Aki sokáig akar élni, májusban zsályát kell ennie.

–       angol közmondás

A Salvia officinalis L., a zsálya növény latin neve tartalmazza az olasz “salvare” szót, ami megmentést jelent. A kifejezés a zsályáról kapta a nevét, mert ez a növény valóban szövetségese lehet számos emberi egészséget fenyegető veszélynek.

Zsályának is nevezik. A zsálya antiszeptikus, antioxidáns, reumaellenes, vizelethajtó, sőt nyugtató hatású. A mindennapi életben található gyógyító zsályát a mediterrán konyha számos ételében fűszerként ismerjük. Belső és külső használatra is alkalmazható.

A zsályatea, mint szájvíz, nyugtató hatású. Egyik feladata a szájüreg, a torok, az íny, az afta, a gombák és a lehelet általános ápolása. A zsályatea használata jótékony hatással lehet az anginára, a torok hurutjának lebomlására és a hangszalagbetegségre. Az emberek azt hitték, hogy a tiszta zsályalevelek megrágása megelőző hatással lehet egy influenzajárványra.

Csökkenti az izzadást, és nagyban segítheti a tizenéves gyerekeket és az éjszakai izzadással küzdő embereket. Csökkenti a hőmérsékletet és segít a menopauza tüneteiben, valamint görcsoldó tulajdonságai miatt hasznos a menstruációs fájdalmak esetén is. A test megerősítésének eszközeként a zsálya segít a testnek egy hosszú betegség után helyreállni.

A kozmetikában a zsályát olyan bőrszennyeződések ellen használják, mint a pattanások, kiütések és mitesszerek, illóolaját pedig a parfümipar használja összetevőként.

A növény felhasználása:

tinktúrában, teában, illóolajként, szárítva

Főbb összetevők:

flavonoidok, fenolok, tanninok, tujonok, terpének

Megjegyzés:

  • A zsályaleveleket nem szabad hosszú ideig használni.
  • A zsályaillóolajat nem szabad szájon át bevenni.
  • A zsályakészítményeket nem szabad gyerekeknek adni, és mind a terhes, mind a szoptató nők számára ajánlott kerülni azokat.
  • Ha egy személy görcsoldó terápiát végez, akkor a zsályakészítmények fogyasztása előtt orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez kell fordulnia.

Érdekességek:

  • A keleti gyakorlatban azért égettek zsályát, hogy eltávolítsák a negativitást az élettérből. Ennél az eljárásnál égő zsályacsokrot vittek szobáról szobára, hogy “kizárják” a negatív energiát.
  • A rómaiak a zsályát szent növénynek tekintették, amely halhatatlanságot nyújt. A latin mondás: “Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto?”, Fordítás: “Miért halna meg egy ember, ha zsálya nő a kertjében?” arról a meggyőződésről tanúskodik, hogy a növény fogyasztása meghosszabbítja az életet. A zsálya egészséget és boldogságot jelentett a rómaiak számára – úgy gondolták, hogy annak a háznak a lakói, amelynek kertjében ez a növény terem, jóléttel és egészséggel lesznek felruházva.
  • A könyvek szerelmi varázslatokban és rituálékban is megemlítik a zsálya használatát, mint olyan növényt, amely vonzalmat hoz szeretett emberének.

Források:

Ivan Lesinger, Házi gyógynövény-gyógyszertár (A-Kad), Adamić, Rijeka, 2012
https://www.sensa.hr/clanci/feng-shui/energetsko-ciscenje-doma-kaduljom  (2019.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük