×

NADÁLYTŐ – A CSONTOK ŐRE

 

A nadálytő növény latin neve, a Symphytum officinale, görög szavakból származik, amelyeket úgy fordíthatunk, hogy „együtt nőnek a csontok” és „növények”. Ezen a nagyon egyszerű módon a nadálytő feltárja, hogy kinek a nagy szövetségese ő – ez az egyik legerősebb természetes összetevő, amellyel gondoskodhatunk csontjainak egészségéről. De a nadálytő olyan funkciók széles skáláját is kínálja, amelyek testápolás során is jól jöhetnek.

Amellett, hogy segít a csontok gyorsabb gyógyításában és a fájdalom enyhítésében, a nadálytövet bizonyos formákban a sebek és hegek, valamint a tüdőbetegségek gyógyítására és a fájó izmok gyulladásának csökkentésére is használják. Borogatásként idegi fájdalmak, ideggyulladások, köszvény, vénás gyulladások, megrándult ízületek és osteoarthritis esetén alkalmazzák, különösen a térdre. A nadálytőlevelek elég erősek ahhoz, hogy “elsősegélyt nyújtsanak”, közvetlenül a bőrre kenve. A szappanban a nadálytő a tápláló olajokkal és méhviasszal kombinálva megnyugtatja az irritált bőrt. A nadálytő-borogatás a pikkelysömör, a fekélyek, a varikózis, a megrepedt hajszálerek, a rendkívül száraz és repedezett bőr, az égési sérülések, a vérömlenyek, a carpalis alagút-szindróma és a pattanások ellen is hatékony. Figyelembe véve, hogy a nadálytő hatékonyan kezeli a sebeket és az égési sérüléseket, meg kell jegyezni, hogy soha nem szabad nyitott sebre helyezni.

A nadálytő növényt kizárólag külső használatra használják, semmilyen formában nem szabad a szervezetbe vinni, mert nagyon káros következményekkel járhat a belső szervekre.

A növény felhasználása:
tinktúrában, kivonatként, kozmetikumokban, teában (borogatás)

Főbb összetevők:
allantoin, illóolaj, keményítő, inulin, kolin, növényi savak, triterpének, alkaloid, karotin

Megjegyzés:

– A nadálytövet semmilyen formában nem szabad szájon át bevenni, mert számos káros mellékhatást okozhat a belső szervek számára.

– A nadálytőkészítmények alkalmazása terhes és szoptató nők számára nem ajánlott.

– A növény készítményeit nem szabad fémtartályokban tartani.

– A nadálytőkészítményeket nem szabad súlyosan sérült bőrön és nyílt sebeken alkalmazni.

– Az alkalmazás javasolt időtartama 4-6 hét.

Érdekességek:

A hagyományok szerint a nadálytő darabjainak hordozása utazás közben garantálja a biztonságot. Továbbá úgy gondolták, hogy az a csomag, amelybe egy kis nadálytő kerül, soha nem fog elveszni vagy nem fogják ellopni.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük