×

MEZEI ZSURLÓ

 

A mezei zsurló úgy néz ki, mint egy lófarok, ami a másik neve. Magas, szilárd szárának köszönhetően egykor edények tisztítására, durva fafelületek csiszolására, sőt palackok mosására is használták. Erős felépítése arról tanúskodik, hogy a belőle készült készítmények milyen erővel bírnak az emberi egészség különböző problémáinak és körülményeinek megoldásában.

A zsurló összetételében fellelhető rengeteg ásványi anyag sokoldalúan hat – ezeknek az elemeknek köszönhetően sok más tápanyag is jelen van, ezért a zsurlót a szervezet remineralizáló növényének nevezik. Szépíti és fiatalítja a bőrt, és kezeli a makacs bőrproblémákat, erősíti a körmöket és serkenti a haj növekedését, valamint segít a hajhullás mérséklésében is.

Hagyományosan a zsurlótinktúrát számos betegség kezelésére használják, különös tekintettel a genito-húgyúti fertőzésekre, a vese- és prosztata problémákra, az elhízásra, az ízületi gyulladásra, a gyomorfekélyre és a tuberkulózisra. A csonttörésre hajlamos emberek megelőző célokra fogyaszthatják a zsurlót. Különösen a csontritkulásban szenvedő menopauzás nők számára ajánlott, mert jelentősen javítja a csontsűrűséget. Vízhajtó hatása miatt a cellulit ellen hat.

A mezei zsurló szára steril természetű. Csak a zöld színűket használják, a barnákat eldobják, mert a barna szín paraziták jelenlétét jelzi. A zsurló gazdag ásványi anyagokban, amelyekről úgy gondolják, hogy az ízületi gyulladás ellen hatnak. A zsurló feltételezhetően erősíti a kötőszövetet, különösen az inakban, szalagokban, porcokban és csontokban, ami megmagyarázza annak alkalmazását a reumás betegségek kezelésében. A benne található flavonoidok antioxidáns és vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek.

A zsurlót belső és külső vérzés, valamint “tartós” hüvelyi váladékozás esetén írják fel. Bizonyítottan bizonyos mértékig véd a hepatitis ellen.

A növény felhasználása:
tinktúrában, por formájában, szárítva, frissen, teában

Főbb összetevők:
ásványi anyagok, flavonoidok, szerves savak, nikotin

 

Napomena:

–      A mezei zsurlót nem szabad hat hétnél tovább folyamatosan szedni.

–      A mezei zsurló fogyasztása terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

–      A zsurlókészítmények irritálhatják az emésztőrendszert.

–      A zsurlókészítmények szedése előtt a szív- vagy vesebetegségben szenvedők konzultáljanak orvosukkal, vagy egészségügyi szakemberükkel.

–      A növény betakarításakor rendkívül óvatosnak kell lenni, mert nagyon hasonlít a mérgező mocsári zsurlóra, és mindkettő vizes élőhelyeken nő.

Érdekességek:

Alakja és élessége miatt korábban fafelületek csiszolásához, valamint üvegek és palackok mosásának eszközeként használták.

Friss mezei zsurló főzése során cukrot kell hozzáadni, hogy a készítményekből kivonhassák a kovasav keserűségét.

A zsurlót állatok gyógyszereként használják, de nem minden állat számára alkalmas (például lovak kezelésében, míg a tehenekhez nem).

Források:

  • Ivan Lesinger, Házi gyógynövény-gyógyszertár (Mrk-Slj), Adamić, Rijeka 2012.

https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/super-hrana/upoznajte-poljsku-preslicu-biljku-koja-jaca-kosti-kosu-kozu-i-nokte-45098/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük