×

Mezei kakukkfű

 

Jellegzetes zamata és gazdag aromája a kakukkfüvet a világ különböző konyháinak népszerű fűszerévé teszi. Amellett, hogy étrend-kiegészítőként szolgál, amely ízletesebbé teszi az ételeket, állandó fűszerként hasznos mindazok „konyhájában”, akik természetes módon vigyáznak egészségükre.

A kakukkfű olyan növény, amely elsősorban a nőket segíti, mert erős antiszeptikus hatású az urogenitális szervekre. Szabályozza és serkenti a menstruációt, valamint migrén, vesebetegségek, vérszegénység, álmatlanság és reuma kezelésére is alkalmazzák.

Timián néven is ismert. A szirupban található kakukkfű olyan hatóanyagként működik, amely lebontja a nyálkát és a hurutot, és így segíti a köhögést. Nyugtatja a köhögést, megtisztítja az orrot a pollenláz idején és enyhíti az asztma, a bronchitis és a tuberkulózis tüneteit.

Ez a növény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek izomlazító hatásúak. A növényt gyakran használják görcsök ellen, enyhíti az emésztési zavarokat, például puffadást, hányást és gyenge epekiválasztást. Hatékony lehet az alkoholizmus elleni küzdelemben, mert természetes antabuszként működik – ha a kakukkfűtea fogyasztása után alkoholt fogyasztanak, hányás léphet fel, hosszútávon pedig az alkoholfogyasztás igényének elvesztéséhez vezethet.

A növény illóolaja fertőtlenítő hatású, és kisebb vágások és egyéb felszíni bőrsérülések, például rovarcsípések és csípések kezelésére ajánlott. Külsőleg jól hat, mint egy idegnyugtató fürdő.

A növény felhasználása:
tinktúrában, főzetként, kapszulákban, gyógyszerészeti termékekben (pl. szirupok), illóolajként, kenőcsként, ecetként

 

Főbb összetevők:
flavonoidok, illóolaj (timol, metilkavikol, cineol, borneol), vas, mangán

 

Megjegyzés:

–      Bár káros hatása még nem bizonyított, hosszú ideig nem ajánlott nagy mennyiségű kakukkfűkészítményt használni.

–      A terhes és szoptató nők nem használhatnak kakukkfűkészítményeket

–      Az illóolajat csak orvos vagy egészségügyi szakember felügyelete mellett érdemes használni.

 

Érdekességek:

  • Az egyiptomiak balzsamozásra és halottak mosására használták.
  • Koktélkészítéshez hozzávalóként használhatjuk.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük