×

MÉREGTELENÍTÉS & ÉLELMISZER

 

 

Káros kémiai vegyületek találhatók körülöttünk – az ivóvízben, az elfogyasztott ételekben, a levegőben, amelyet belélegzünk. Olyan világban élünk, amely tele van különféle méreganyagokkal, élelmiszerekben, kozmetikumokban, tisztítószerekben és más különféle kémiai vegyületekben található kémiai adalékanyagokkal.

A legtöbb ember peszticidekkel és hormonokkal teli ételeket, túl sok finomított ételt fogyaszt, szennyezett levegőt, füstöt és italt lélegez be, és a méreganyagok elkerülhetetlenül is a szervezetünkben halmozódnak fel. Ha fáradtnak érzi magát, bőrproblémákban szenved, küzd a fejfájás, az allergia és az emésztési zavarok ellen – itt az ideje, hogy megtisztítsa szervezetét!

A méregtelenítés a test tisztításának folyamata a toxinoktól, amelyek gyengítik az immunrendszert és növelik a betegség valószínűségét. A méregtelenítés évente legalább kétszeri gyakorlása nemcsak ajánlott, hanem szinte szükségszerűvé vált. A vese, a máj és a belek elsősorban a toxinok tisztításában vesznek részt, ezért alkalmanként hagyni kell őket gyógyulni, de a méregtelenítés jót tesz a mentális egészségnek is, mert csökkenti a szorongást és a túlzott stressz következményeit. A test méregtelenítését évezredek óta gyakorolják a világ számos kultúrájában, beleértve az ájurvédát és a kínai orvoslást is. A test toxinoktól való megtisztítása és az egészséges ételek formájában összeállított megfelelő étrend tisztítja és táplálja a testet, és számos betegségtől segít megvédeni.

Hogyan lehet megtisztítani a testet a méreganyagoktól? A Tinktura szegfűszeg, fahéj, fekete dió és üröm parazitaellenes programja megtisztítja a testet a parazitáktól, gombáktól, baktériumoktól, eltávolítja a felesleges méreganyagokat a testből és helyreállítja a test természetes egyensúlyát. Javítja a máj és az epehólyag munkáját, felgyorsítja a testet, segít a fertőzéseknél, felújítja és helyreállítja a szervezetet. A tisztítás során a zsíros ételeket, a legtöbb állati fehérjét, a finomított cukrot, a csokoládét, az alkoholt, a kávét és az adalékanyagokat tartalmazó gyors és ipari előállítású ételeket kerülni tanácsos. Szükséges sok vizet inni, amelyhez frissen facsart citromlevet adhatunk. Az étrend lehetőleg gyümölcsökön és zöldségeken, gyümölcsleveken és nyers ételeken alapuljon. Hús és tejtermékek helyett fogyasszon sok hüvelyest és C-vitaminban gazdag ételeket, például répát és articsókát, brokkolit, spárgát és zöldleveles zöldségeket. Az alábbiakban 36 olyan ételt mutatunk be, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében, erősítik az anyagcserét, segítenek a fogyásban és erősítik az immunrendszert.

 

  1. Articsóka

 

Az articsóka befolyásolja a máj működését, ami segít a testnek a méreganyagoktól megtisztulni. Keserű anyagokat tartalmaz: cinnaropikrint, cinnarint, különféle ásványi összetevőket és viszonylag nagy mennyiségű A-vitamint. Gyógyító tulajdonságai a levelekben és a gyökerekben található keserű specifikus anyagokból származnak, amelyek stimulálják a májat az epe gyorsabb áramlásához. Emésztési zavarok esetén is ajánlott. Az articsóka élelmi rostban, inulinban gazdag, amely probiotikumként működik és serkenti a jótékony baktériumok szaporodását a belekben, ezáltal elősegítve a kedvező bélmikroflóra kialakulását. Ily módon csökken a májba jutó toxinok szintje, és ez az egész szervezet egészségére is hatással van. Az articsóka rendszeres fogyasztása serkenti a máj működését, és csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, és ez a hatás a cinnarin magas tartalmának köszönhető.

 

 

  1. Alma

 

Az alma tele van tápanyagokkal – rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb hasznos fitokemikáliákkal, például D-glükaráttal, flavonoidokkal és terpenoidokkal. A florizin serkenti az epe termelését, amely elősegíti a méregtelenítést. Az alma az oldható rost – a pektin – jó forrása is, amely elősegíti a fémek és adalékanyagok méregtelenítését a szervezetből. De bio ételeket a legjobb fogyasztani, mert a legjobb 12 étel között vannak szervetlenek, amelyekben a legnagyobb peszticidforrás található. A biotermelésű almák 15 százalékkal nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkeznek, mint a hagyományos módon termelt almák.

  1. Mandula

 

A mandula a legjobb E- és B-vitamin-forrás, rostokban, kalciumban, magnéziumban és fehérjében gazdag, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és eltávolítani a szennyeződéseket a szervezetből. Egy marék mandula tartalmazza az ajánlott napi magnéziumbevitelt, és a fáradtság és a stressz a fő mutató, hogy hiányzik a szervezetből.

  1. Spárga

 

Gyulladáscsökkentő élelmiszer, amely segíti a szervezet méregtelenítését, véd a rák és a szív- és érrendszeri betegségek ellen, és csökkenti az emlőrák kockázatát. Vízhajtóként hat, vagy növeli a folyadék kiválasztódását a testből, cellulózrostokat tartalmaz, amelyek növelik a széklet térfogatát, és ezáltal serkentik a vastagbél ürülését, javítja a máj és a veseműködést, és mivel folsavat, vasat, béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, bevitele vérszegénység estén is ajánlott. Glutationt is tartalmaz – egy antioxidánst, amely megvédi a testet a rákot okozó szabad gyököktől. Ez a fő antioxidáns a szervezetben, amelyet maguk a sejtek állítanak elő. Glutation nélkül az antioxidánsok, például a C-vitamin és az E-vitamin, nem képesek megfelelő módon ellátni funkciójukat a szervezetben. A glutation serkenti a szervezet immunrendszerét, és a szervezet fő méregtárolója.

 

 

  1. Avokádó

 

Antioxidánsokat tartalmaz, csökkenti a koleszterinszintet és glutationt tartalmaz, amely legalább 30 különböző rákkeltő anyagot blokkol és elősegíti a máj méregtelenítését. A Michigani Egyetem kutatói azt találták, hogy azok az emberek, akiknek magas a glutationszintje, egészségesebbek és ritkábban alakulnak ki ízületi gyulladásuk. Az avokádó fogyasztása a hozzáadott cukor csökkentett bevitelével, alacsonyabb testtömeggel és a magasabb „jó” koleszterinszinttel is társul. Ez az egzotikus gyümölcs erősíti a máj egészségét és megvédi a méreganyagokkal való telítettségtől. Korábbi kutatások megerősítették, hogy egy hónapon keresztül egy-két avokádó képes helyrehozni a májkárosodást.

 

 

  1. Bazsalikom

 

A bazsalikom antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és tele van antioxidánsokkal, amelyek megvédik a májat. Hatóanyagai a terpenoidok. Kiválóan alkalmas emésztésre és méregtelenítésre, befolyásolja a veseműködést és vízhajtóként hat a nem kívánt méreganyagok kiürítésére a szervezetből. A bazsalikom kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a gyomorfekély ellen, valamint antimikrobiális hatást fejt ki a baktériumok, gombák és penész ellen. A bazsalikommag segít a székrekedésben, és a vírusfertőzésekre való képessége hozzáadható rákellenes tulajdonságaihoz.

  1. Cékla

 

Már egy adag cékla növelheti energiáját és csökkentheti a vérnyomását, míg a hosszú távú fogyasztás segíthet a rák elleni küzdelemben és a fogyásban, továbbá csökkentheti az ízületi gyulladás fájdalmait. A cékla a természetes növényi vegyi anyagok (fitokemikáliák) és ásványi anyagok egyedülálló keverékét tartalmazza, amelyek a fertőzések elleni küzdelem, valamint a vértisztítás és a máj tisztításának legfőbb harcosává teszik. A cékla a magnézium, a cink, a kalcium és a vas erőteljes forrása, amelyek elengedhetetlenek a test méregtelenítésének folyamatában. Hatással van az epe és a máj egészségére is, azokra a szervekre, amelyek a legnagyobb szerepet játszanak a méreganyagok eltávolításában a szervezetből.

  1. Áfonya

 

Az áfonya valójában egy természetes aszpirin, amely segít csökkenteni a krónikus szövetgyulladás káros hatásait és csökkenti a fájdalmat. Csak 300 gramm áfonya véd a DNS károsodása ellen. Az áfonya antibiotikumként is működik, mivel blokkolja a húgyúti baktériumokat, segít megelőzni a fertőzést. Az áfonya tele van fitonutriensekkel – ellagsavat, katechineket, antocianinokat és szalicilsavat tartalmaz.

  1. Brazil dió

 

Ez az ízletes csemege tele van szelinnel, ami kulcsfontosságú a higany testből történő eltávolításához. A szervezet szelént használ a „szelenoproteinek” előállítására, amelyek antioxidánsként szolgálnak a sejtkárosodás megelőzésére. Egyre több bizonyíték bizonyítja, hogy egészségünkben kulcsszerepet játszanak. Pontosan azért ideálisak alacsony pajzsmirigy funkcióval rendelkezők számára, mert jó forrása az aktív pajzsmirigyhormon előállításához szükséges ásványi szelénnek. A szelén támogatja az immunitást és segít a sebek gyógyulásában is. Egy tanulmány szerint bizonyos védelmet nyújthatnak a fejlett prosztatarák ellen, amely szerint a magas szelénszinttel rendelkező férfiaknál 60%-kal kisebb az esély a fejlett prosztatarák kialakulására 17 éven belül. Napi három vagy négy brazil dió elegendő a szükséges szelénmennyiség napi beviteléhez.

 

 

  1. Brokkoli

 

A brokkoli kifejezetten a májban lévő enzimekre hat, hogy a toxinokat olyanná alakítsa át, amelyet a szervezet könnyedén eliminálhat. A brokkoli nagyon erős rákellenes, antidiabetikus és antimikrobiális szulforafánt tartalmaz, amely segít megelőzni a rákot, a cukorbetegséget, az oszteoporózist és az allergiákat. Tele van antioxidánsokkal, amelyek megtisztíthatják a testet. Jobb azonban nyers brokkolit fogyasztani, mert magasabb a tápanyagtartalma. A szulforafán segíti a testet a II. fázisú enzimek termelésében, amelyek megtisztítják a szervezetet a rákkeltő toxinoktól. A rák megelőzésében kiválóan alkalmas brokkolicsíra fogyasztása is ajánlott.

  1. Brokkolicsíra

 

Többet profitálhat, mint a hagyományos brokkoli, mert 20-szor több szulfurofánt tartalmaz. A brokkolicsírák igazi ásványi-vitamin „bombák”. Megakadályozzák a rák több típusának kialakulását, ezeket pedig egészséges élelmiszerboltokban kaphatja meg.

 

 

  1. Fejes káposzta

 

A máj tisztításán kívül a káposzta segít a méreganyagok kiürítésében is a testből. Ként tartalmaz, ami fontos, mikor vegyszereket távolítunk el a szervezetből. A káposzta az indol-3-karbinol forrása, egy olyan vegyi anyag, amely fokozza a sejtek DNS-helyreállítását és blokkolja a rákos sejtek növekedését. A káposzta olyan zöldség, amely erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ügyeljen arra, hogy a belőle készült ételek a lehető leggyakrabban szerepeljenek az étlapján.

  1. Koriander

 

A koriander rengeteg antioxidánst tartalmaz. Segít a higany és más fémek kiutasításában a szövetekből. Tartalmazza továbbá a dodecenal antibakteriális összetevőt, amely laboratóriumi vizsgálatok szerint kétszer olyan hatékony, mint a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok. A koriander az egyik legjobb természetes eszköz a test toxinoktól és nehézfémektől történő megtisztítására. Ez a növény megköti a méreganyagok és nehézfémek atomjait, és kiűzi azokat a testből, és az összetételében található különleges illóolajoknak köszönhetően a koriander segíti az enzimek kiválasztását és serkenti az emésztést.

  1. Fahéj

 

A fahéjat az élelmi rostok, a mangán, a kalcium és a vas tartalma különbözteti meg. Kisebb részben magnéziumot, szelént, cinket, valamint C- és K-vitamint tartalmaz. A fahéj gyógyító tulajdonságai a fakéregben található illóolajok három alapkomponensének tulajdoníthatók. Az illóolajok cinnamaldehidet, cinnamil-acetátot, cinnamyl-alkoholt tartalmaznak. Nekik köszönhetően a fahéjról úgy gondolják, hogy jótékony hatással van az emésztőrendszerre, mivel stimulálja a bél perisztaltikáját és ezáltal csökkenti a puffadást és a fájdalmas görcsöket. Kimutatták, hogy jótékony hatással van a zsír- és koleszterinszintre, de a vércukorszintre is, ezért cukorbetegeknek is ajánlott. A fahéj egy “antimikrobiális” élelmiszer, amely segít megállítani a baktériumok és gombák, köztük a Candida növekedését. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy ez a fűszer a tartósítószerekkel ellátott hagyományos élelmiszerek alternatívájaként használható. Az orvostudományban az émelygéstől kezdve a menstruációs problémákig, az energiahiányig és a cukorbetegségig mindent kezel.

  1. Áfonya

 

Bár a húgyúti fertőzéseket megakadályozó gyümölcsként a legnépszerűbb, az áfonya antibakteriális, és eltávolítja a szervezetből a különböző méreganyagokat. Az áfonya értékes gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz, támogatja az immun- és érrendszert és elősegíti az emésztőrendszer egészségét.

  1. Pitypang

 

A pitypang tele van tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek mindazok számára, akik rendszeresen esznek feldolgozott ételeket. A pitypanggyökér kiválóan tisztítja és erősíti a májat és a hasnyálmirigyet, kiszűri a méreganyagokat és a vérből származó hulladékokat. Különféle ásványi anyagok és különféle fitonutriensek és antioxidánsok gazdag forrása, amelyek támogatják az emésztőrendszer tisztítását. Friss pitypanglevelet adhat egy salátához vagy természetesen facsart gyümölcsléhez is.

  1. Édeskömény

 

Az édeskömény rostokban gazdag, amely hasznos lehet a vastagbélrák megelőzésében, jó folsav és B-vitamin forrás, amely szükséges a homocisztein nevű veszélyes molekula átalakulásához. A C-vitamin antimikrobiális hatású, és az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükséges. Segíti az emésztési zavarokkal és gyomorgörcsökkel küzdő csecsemőket, míg felnőtteknél jótékony hatással van az emésztésre és méregteleníti a testet. Tisztítja a vesét és a májat. Élelmi rostokban és fehérjékben gazdag, és a kálium forrása.

  1. Len

 

A test méregtelenítésénél elengedhetetlen, hogy a toxinok megfelelően távozzanak a szervezetből. A lenmag kiváló rostforrást jelent, amely segít megkötni és kiüríteni a méreganyagokat az emésztőrendszerből. A len az omega-3 savak kiváló forrása is. A koppenhágai egyetem kutatása kimutatta, hogy a lenrost csökkenti az étvágyat és segíti a fogyást. A lenmag olyan nyálkát tartalmaz, amely jótékonyan hat az emésztésre, de esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, amelyek értékes kiegészítői az étrendnek, továbbá hasznosak székrekedés, cellulitisz, elhízás, lassúság és rossz veseműködés ellen is. A nyálkát úgy választják ki a lenből, hogy az egész vagy az őrölt magokat langyos vízbe áztatják. Hashajtó hatású és szabályozza az emésztést.

  1. Fokhagyma

 

A fokhagyma erősíti az immunrendszert, és gazdag kénvegyületekben, amelyek aktiválják a máj méregtelenítéséért felelős enzimeket. Nagy mennyiségű allicint és szelént tartalmaz, természetes vegyületeket, amelyek serkentik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Antibiotikus tulajdonságai gyógyítják a testet. A fokhagyma százszor hatékonyabb, mint az antibiotikumok.

  1. Gyömbér

 

A gyömbér a kurkuma mellett az egyik legerősebb fűszer a betegség elleni küzdelemben. Kiváló anyagcserére, eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, kiválóan befolyásolja a máj működését és összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyszerű a zsírmáj tisztítására a túl sok káros étel és alkohol miatt. A gyömbér tartalmaz gingerolt, egy olyan összetevőt, amely serkenti a mérgező- és hulladékanyagok eltávolítását a szervezetből, és ugyanakkor felgyorsítja az anyagcserét. Ha gyömbér segítségével szeretné megtisztítani szervezetét, használja naponta étkezése kiegészítéseként, csak 30 grammra van szüksége, nassolhatja, vagy fogyaszthatja teaként.

  1. Goji bogyó

 

Cserélje le a mazsolát goji bogyókra, hogy javítsa a C-vitamin és a béta-karotin bevitelét. A goji bogyók több C-vitamint tartalmaznak, mint a narancs, és több béta-karotint, mint a sárgarépa. A C-vitamin segíthet a hulladék eltávolításában a szervezetből, míg a béta-karotin javítja a máj működését.

A goji bogyó gyógyhatása:

  • emeli az energiaszintet
  • javítja az emésztést
  • erősíti az immunrendszert
  • javítja a szív és az erek egészségét
  • véd a degeneratív betegségek ellen
  • méregteleníti a testet
  • javítja az alvást
  • fenntartja a normális vérnyomást
  • elősegíti a fogyást
  • hozzájárul a haj, a szem és a bőr egészségéhez
  • fiatalítja a testet
  • erősíti a libidót
  • javítja a memóriát és a koncentrációt
  • véd a rák ellen

 

  1. Grapefruit

 

A grapefruit segíthet a cukorbetegség, a koleszterin, a rák és a gyomorfekély elleni küzdelemben, csökkentheti az ínybetegségeket és megelőzően léphet fel a stroke során. Színét a likopin adja, amely a legnagyobb kapacitású oxigén a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelynek vegyületei károsíthatják a sejteket. Antioxidánsokat és C-vitamint tartalmaz, amely a máj méregtelenítéséhez szükséges két erős tisztítószer. A fokhagymához hasonlóan a grapefruit is gazdag vegyületekben, amelyek aktiválják a toxint felszabadító enzimeket. Tartalmaz naringenin flavonoidot is, amely a májban raktározás helyett zsírégetést okoz.

  1. Zöld tea

 

A zöld tea nagy antioxidáns értéke miatt kiválóan kiegészíti a méregtelenítő programokat. A legtöbb antioxidáns polifenolt tartalmazza, különösen az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) katechint, amelyről úgy gondolják, hogy felelős a zöld teával járó egészségügyi előnyök nagy részéért. 17 klinikai vizsgálat szerint a zöld tea jelentősen alacsonyabb vércukorszinttel jár. Kedvezően hat az egész szervezetre, különösen a májra, amelyet véd a méreganyagoktól. Megakadályozza a toxinok visszatartását és ösztönzi azok gyorsabb kiválasztását a testből. A benne található antioxidáns katechin megőrzi e szerv egészségét és megakadályozza a zsír felhalmozódását.

  1. Kender

 

A kender tele van antioxidánsokkal, például E- és C-vitaminnal, valamint klorofillal, amely kiválóan tisztítja a szervezetet a mindenféle toxintól, beleértve a nehézfémeket is. Az oldható és oldhatatlan kenderrostok tisztán tarthatják az emésztőrendszert és csökkenthetik más belső szervek mérgező terheit. A kendermagokban oldható és oldhatatlan rostok vannak, amelyek segítenek megtisztítani a vastagbelet és a bélrendszert, és eltávolítani a méreganyagokat. A klorofill segít megtisztítani a vért a szennyeződésektől, és csökkenti a toxinok sejtkárosodását. A kender javítja a vérkeringést is. A kenderben található esszenciális zsírsavak segítenek megtartani az oxigént a sejtmembránokban, amelyek gátként szolgálnak a méreganyagok számára. Az esszenciális zsírsavak szétszóródnak a testben, így a biológiai rendszerek képesek anyagokat, például toxinokat a bőr felszínére, a bélrendszerbe, a vesékbe vagy a tüdőbe vinni, ahol ezek az anyagok kiválasztódhatnak. A kendermagok cisztein és metionin aminosavakat tartalmaznak, amelyek stimulálják a májat, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetből.

  1. Kelkáposzta

 

A kelkáposzta sok antioxidánst, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A leveles zöldségfélék az első számú élelmiszerek, amelyeket rendszeresen fogyaszthatunk egészségünk javítása érdekében. Magas rosttartalmú, kulcsfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi fitokemikáliákkal együtt, amelyek számos betegség elleni védekezést segíthetnek elő.

  1. Citromfű

 

Ez egy olyan növény, amelyet Thaiföldön és a világ más részein egyszerre több szerv természetes úton történő megtisztítására használnak – a májat, de a vesét, a hólyagot és az egész emésztőrendszert is. Használatának előnyei között szerepel a jobb arcszín, a jobb keringés és emésztés, és amikor méregtelenítésről van szó, akkor leggyakrabban teaként használják.

  1. Citrom

 

Ez a gyümölcs serkenti az enzimek felszabadulását, és segít átalakítani a toxinokat oldható formává, amelyet könnyebben ki lehet választani a szervezetből. Ezenkívül nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amelyre a szervezetnek a glutation előállításához van szüksége. A citromos víz az első dolog reggel, ami segít egyensúlyban tartani az elfogyasztott ételek savasságát. A citrom csodálatos hatást fejt ki a máj méregtelenítésében is. A friss citromlé több mint 20 rákellenes vegyületet tartalmaz, és segít egyensúlyban tartani a test pH-szintjét.

  1.   Olívaolaj

 

Az olívaolaj döntő jelentőségű a szervezet méregtelenítésében, mert sok egészséges tulajdonságot tartalmaz. Használja salátaöntetként. A legjobb választás mindig a hidegen sajtolt olívaolaj. Az olívaolajat természetes gyógymódként használják a szervezet tisztítására. Ez a módszer az ayurvéda nevű hagyományos indiai orvoslásból származik, több mint 5000 éves. Naponta szükséges olívaolajjal kiöblíteni a szájüreget, amely eltávolítja a szervezetből a mérgező anyagokat és erősíti az immunrendszert. Reggel éhgyomorra vegyen egy evőkanál finomítatlan olívaolajat a szájába, és erőteljesen rázza tizenöt percig. Vastag fehér massza képződik a szájban, amelyet rázás után kiköphet, majd alaposan öblítse ki a száját.

 

  1. Hagyma

Tele van aminosavakkal, amelyek hatékonyan tisztítják a májat. A nyers hagymának van a legtöbb egészségügyi előnye. A hagyma gátolja a makrofágok, a speciális fehérvérsejtek aktivitását, amelyek kulcsszerepet játszanak testünkben, amikor az immunrendszerről van szó.

  1. Petrezselyem

 

A petrezselyem sok béta-karotint és A-, C- és K-vitamint tartalmaz, amelyek megvédik a vesét és a hólyagot. Megakadályozza az olyan problémákat, mint a vesekő és a hólyagfertőzés. A petrezselyemtea kiválóan alkalmas a méreganyagok kiürítésére a szervezetből, a gyomormirigyek megerősítésére, a szívbetegségek, a vesebetegségek ellen és javítja az anyagcserét. A petrezselyem két nagyon fontos összetevőt tartalmaz, nevezetesen az apiolt és a miriszticint. Ezek azok az elemek, amelyeknek köszönhetően a vizelet áramlása megnő, ami jelentős jótékony hatással van a húgyúti fertőzés megszüntetésére. A flavonoidok, melyeket a petrezselyem tartalmaz, különösen a luteolin, antioxidánsként működnek, kötődnek a szabad gyökökhöz, és így megakadályozzák a szervezetre gyakorolt ​​káros hatásukat. A petrezselyem a flavonoidok mellett kiváló C- és A vitaminforrás. A C-vitamin a szervezetünk legfőbb antioxidánsa, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyökök hatását.

  1. Ananász

 

Ez a trópusi csemege bromelaint tartalmaz, egy emésztési enzimet, amely segít megtisztítani a vastagbelet és javítani az emésztést. Csökkentheti a túlzott gyulladást, a véralvadást (alvadást) és a daganatok bizonyos típusait. Az apróra vágott ananászszár-kivonatból izolált két molekula pozitív hatást mutatott a rák növekedésének leküzdésében.

  1. Algák

 

Az algák sikeresen felszívják a méreganyagokat, magukhoz kötik és így megtisztítják a testet, és nem kevésbé fontos tény, hogy az emberi vér nagyszámú ásványi anyagot tartalmaz, amelyeket az algák óceáni eredetük miatt tartalmaznak.

  1. Szezámmag

 

A fitoszterolok pozitív hatással bírnak, számos gyulladáscsökkentő és antioxidáns enzimrendszernél fontos ásványi anyagokat tartalmaznak. Azért szerepelnek a legjobb méregtelenítő ételek listáján, mert sikeresen csökkentik az alkohol és más vegyi anyagok májra gyakorolt ​​negatív hatásait. Használhatja saláták vagy húsok kiegészítőjeként.

  1. Kurkuma

 

A kurkumin a kurkuma fűszer aktív összetevője, amely sárga színt kölcsönöz neki. A kurkumint leginkább az ayurvédikus orvoslásban használják a máj és az emésztési zavarok kezelésére. Mint erősen antioxidáns fűszer, a kurkuma hatékonyabban védi a testet és megelőzi a betegségeket, mint a mellékhatások nélküli gyógyszerek.

  1. Vízitorma

 

Noha ez a növény nem olyan gyakori vendég a tányérjainkon, az ásványi anyagok gazdagsága és a vizelethajtó hatás miatt gondoskodnunk kell rendszeresebb felhasználásáról az ételek elkészítésében. A vízitorma kiváló étel, amely javítja az egészséget és megtisztítja a testet. Levelei sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek segítenek a méregtelenítésben, például cink, kálium, B-, C- és E-vitamin. Ezenkívül természetes vízhajtó is, amely elősegíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből.

  1. Búzafű

 

A búzafű helyreállítja a vér lúgosságát. A búzalé rengeteg lúgos ásványi anyagot tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a vér túl sok savtartalmát, és így hatékony méregtelenítőként és a máj védőjeként szolgálnak. Növeli a vörösvérsejtek számát és csökkenti a vérnyomást, valamint tisztítja a szerveket és az emésztőrendszert. A vér dúsításával serkenti az anyagcserét és a szervezet enzimrendszerét. Segít a vérnyomás csökkentésében azáltal is, hogy kitágítja az ereket az egész testben. A magas klorofill-, valamint aminosav, ásványi anyagok, vitaminok és enzimek tartalma miatt a búzafű egészségügyi és gyógyászati ​​előnyök széles skáláját nyújtja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük