- Articsóka
Az articsóka befolyásolja a máj működését, ami segít a testnek a méreganyagoktól megtisztulni. Keserű anyagokat tartalmaz: cinnaropikrint, cinnarint, különféle ásványi összetevőket és viszonylag nagy mennyiségű A-vitamint. Gyógyító tulajdonságai a levelekben és a gyökerekben található keserű specifikus anyagokból származnak, amelyek stimulálják a májat az epe gyorsabb áramlásához. Emésztési zavarok esetén is ajánlott. Az articsóka élelmi rostban, inulinban gazdag, amely probiotikumként működik és serkenti a jótékony baktériumok szaporodását a belekben, ezáltal elősegítve a kedvező bélmikroflóra kialakulását. Ily módon csökken a májba jutó toxinok szintje, és ez az egész szervezet egészségére is hatással van. Az articsóka rendszeres fogyasztása serkenti a máj működését, és csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, és ez a hatás a cinnarin magas tartalmának köszönhető.
- Alma
Az alma tele van tápanyagokkal – rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb hasznos fitokemikáliákkal, például D-glükaráttal, flavonoidokkal és terpenoidokkal. A florizin serkenti az epe termelését, amely elősegíti a méregtelenítést. Az alma az oldható rost – a pektin – jó forrása is, amely elősegíti a fémek és adalékanyagok méregtelenítését a szervezetből. De bio ételeket a legjobb fogyasztani, mert a legjobb 12 étel között vannak szervetlenek, amelyekben a legnagyobb peszticidforrás található. A biotermelésű almák 15 százalékkal nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkeznek, mint a hagyományos módon termelt almák.
- Mandula
A mandula a legjobb E- és B-vitamin-forrás, rostokban, kalciumban, magnéziumban és fehérjében gazdag, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és eltávolítani a szennyeződéseket a szervezetből. Egy marék mandula tartalmazza az ajánlott napi magnéziumbevitelt, és a fáradtság és a stressz a fő mutató, hogy hiányzik a szervezetből.
- Spárga
Gyulladáscsökkentő élelmiszer, amely segíti a szervezet méregtelenítését, véd a rák és a szív- és érrendszeri betegségek ellen, és csökkenti az emlőrák kockázatát. Vízhajtóként hat, vagy növeli a folyadék kiválasztódását a testből, cellulózrostokat tartalmaz, amelyek növelik a széklet térfogatát, és ezáltal serkentik a vastagbél ürülését, javítja a máj és a veseműködést, és mivel folsavat, vasat, béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, bevitele vérszegénység estén is ajánlott. Glutationt is tartalmaz – egy antioxidánst, amely megvédi a testet a rákot okozó szabad gyököktől. Ez a fő antioxidáns a szervezetben, amelyet maguk a sejtek állítanak elő. Glutation nélkül az antioxidánsok, például a C-vitamin és az E-vitamin, nem képesek megfelelő módon ellátni funkciójukat a szervezetben. A glutation serkenti a szervezet immunrendszerét, és a szervezet fő méregtárolója.
- Avokádó
Antioxidánsokat tartalmaz, csökkenti a koleszterinszintet és glutationt tartalmaz, amely legalább 30 különböző rákkeltő anyagot blokkol és elősegíti a máj méregtelenítését. A Michigani Egyetem kutatói azt találták, hogy azok az emberek, akiknek magas a glutationszintje, egészségesebbek és ritkábban alakulnak ki ízületi gyulladásuk. Az avokádó fogyasztása a hozzáadott cukor csökkentett bevitelével, alacsonyabb testtömeggel és a magasabb „jó” koleszterinszinttel is társul. Ez az egzotikus gyümölcs erősíti a máj egészségét és megvédi a méreganyagokkal való telítettségtől. Korábbi kutatások megerősítették, hogy egy hónapon keresztül egy-két avokádó képes helyrehozni a májkárosodást.
- Bazsalikom
A bazsalikom antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és tele van antioxidánsokkal, amelyek megvédik a májat. Hatóanyagai a terpenoidok. Kiválóan alkalmas emésztésre és méregtelenítésre, befolyásolja a veseműködést és vízhajtóként hat a nem kívánt méreganyagok kiürítésére a szervezetből. A bazsalikom kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a gyomorfekély ellen, valamint antimikrobiális hatást fejt ki a baktériumok, gombák és penész ellen. A bazsalikommag segít a székrekedésben, és a vírusfertőzésekre való képessége hozzáadható rákellenes tulajdonságaihoz.
- Cékla
Már egy adag cékla növelheti energiáját és csökkentheti a vérnyomását, míg a hosszú távú fogyasztás segíthet a rák elleni küzdelemben és a fogyásban, továbbá csökkentheti az ízületi gyulladás fájdalmait. A cékla a természetes növényi vegyi anyagok (fitokemikáliák) és ásványi anyagok egyedülálló keverékét tartalmazza, amelyek a fertőzések elleni küzdelem, valamint a vértisztítás és a máj tisztításának legfőbb harcosává teszik. A cékla a magnézium, a cink, a kalcium és a vas erőteljes forrása, amelyek elengedhetetlenek a test méregtelenítésének folyamatában. Hatással van az epe és a máj egészségére is, azokra a szervekre, amelyek a legnagyobb szerepet játszanak a méreganyagok eltávolításában a szervezetből.
- Áfonya
Az áfonya valójában egy természetes aszpirin, amely segít csökkenteni a krónikus szövetgyulladás káros hatásait és csökkenti a fájdalmat. Csak 300 gramm áfonya véd a DNS károsodása ellen. Az áfonya antibiotikumként is működik, mivel blokkolja a húgyúti baktériumokat, segít megelőzni a fertőzést. Az áfonya tele van fitonutriensekkel – ellagsavat, katechineket, antocianinokat és szalicilsavat tartalmaz.
- Brazil dió
Ez az ízletes csemege tele van szelinnel, ami kulcsfontosságú a higany testből történő eltávolításához. A szervezet szelént használ a „szelenoproteinek” előállítására, amelyek antioxidánsként szolgálnak a sejtkárosodás megelőzésére. Egyre több bizonyíték bizonyítja, hogy egészségünkben kulcsszerepet játszanak. Pontosan azért ideálisak alacsony pajzsmirigy funkcióval rendelkezők számára, mert jó forrása az aktív pajzsmirigyhormon előállításához szükséges ásványi szelénnek. A szelén támogatja az immunitást és segít a sebek gyógyulásában is. Egy tanulmány szerint bizonyos védelmet nyújthatnak a fejlett prosztatarák ellen, amely szerint a magas szelénszinttel rendelkező férfiaknál 60%-kal kisebb az esély a fejlett prosztatarák kialakulására 17 éven belül. Napi három vagy négy brazil dió elegendő a szükséges szelénmennyiség napi beviteléhez.
- Brokkoli
A brokkoli kifejezetten a májban lévő enzimekre hat, hogy a toxinokat olyanná alakítsa át, amelyet a szervezet könnyedén eliminálhat. A brokkoli nagyon erős rákellenes, antidiabetikus és antimikrobiális szulforafánt tartalmaz, amely segít megelőzni a rákot, a cukorbetegséget, az oszteoporózist és az allergiákat. Tele van antioxidánsokkal, amelyek megtisztíthatják a testet. Jobb azonban nyers brokkolit fogyasztani, mert magasabb a tápanyagtartalma. A szulforafán segíti a testet a II. fázisú enzimek termelésében, amelyek megtisztítják a szervezetet a rákkeltő toxinoktól. A rák megelőzésében kiválóan alkalmas brokkolicsíra fogyasztása is ajánlott.
- Brokkolicsíra
Többet profitálhat, mint a hagyományos brokkoli, mert 20-szor több szulfurofánt tartalmaz. A brokkolicsírák igazi ásványi-vitamin „bombák”. Megakadályozzák a rák több típusának kialakulását, ezeket pedig egészséges élelmiszerboltokban kaphatja meg.
- Fejes káposzta
A máj tisztításán kívül a káposzta segít a méreganyagok kiürítésében is a testből. Ként tartalmaz, ami fontos, mikor vegyszereket távolítunk el a szervezetből. A káposzta az indol-3-karbinol forrása, egy olyan vegyi anyag, amely fokozza a sejtek DNS-helyreállítását és blokkolja a rákos sejtek növekedését. A káposzta olyan zöldség, amely erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ügyeljen arra, hogy a belőle készült ételek a lehető leggyakrabban szerepeljenek az étlapján.
- Koriander
A koriander rengeteg antioxidánst tartalmaz. Segít a higany és más fémek kiutasításában a szövetekből. Tartalmazza továbbá a dodecenal antibakteriális összetevőt, amely laboratóriumi vizsgálatok szerint kétszer olyan hatékony, mint a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok. A koriander az egyik legjobb természetes eszköz a test toxinoktól és nehézfémektől történő megtisztítására. Ez a növény megköti a méreganyagok és nehézfémek atomjait, és kiűzi azokat a testből, és az összetételében található különleges illóolajoknak köszönhetően a koriander segíti az enzimek kiválasztását és serkenti az emésztést.
- Fahéj
A fahéjat az élelmi rostok, a mangán, a kalcium és a vas tartalma különbözteti meg. Kisebb részben magnéziumot, szelént, cinket, valamint C- és K-vitamint tartalmaz. A fahéj gyógyító tulajdonságai a fakéregben található illóolajok három alapkomponensének tulajdoníthatók. Az illóolajok cinnamaldehidet, cinnamil-acetátot, cinnamyl-alkoholt tartalmaznak. Nekik köszönhetően a fahéjról úgy gondolják, hogy jótékony hatással van az emésztőrendszerre, mivel stimulálja a bél perisztaltikáját és ezáltal csökkenti a puffadást és a fájdalmas görcsöket. Kimutatták, hogy jótékony hatással van a zsír- és koleszterinszintre, de a vércukorszintre is, ezért cukorbetegeknek is ajánlott. A fahéj egy “antimikrobiális” élelmiszer, amely segít megállítani a baktériumok és gombák, köztük a Candida növekedését. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy ez a fűszer a tartósítószerekkel ellátott hagyományos élelmiszerek alternatívájaként használható. Az orvostudományban az émelygéstől kezdve a menstruációs problémákig, az energiahiányig és a cukorbetegségig mindent kezel.
- Áfonya
Bár a húgyúti fertőzéseket megakadályozó gyümölcsként a legnépszerűbb, az áfonya antibakteriális, és eltávolítja a szervezetből a különböző méreganyagokat. Az áfonya értékes gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz, támogatja az immun- és érrendszert és elősegíti az emésztőrendszer egészségét.
- Pitypang
A pitypang tele van tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek mindazok számára, akik rendszeresen esznek feldolgozott ételeket. A pitypanggyökér kiválóan tisztítja és erősíti a májat és a hasnyálmirigyet, kiszűri a méreganyagokat és a vérből származó hulladékokat. Különféle ásványi anyagok és különféle fitonutriensek és antioxidánsok gazdag forrása, amelyek támogatják az emésztőrendszer tisztítását. Friss pitypanglevelet adhat egy salátához vagy természetesen facsart gyümölcsléhez is.
- Édeskömény
Az édeskömény rostokban gazdag, amely hasznos lehet a vastagbélrák megelőzésében, jó folsav és B-vitamin forrás, amely szükséges a homocisztein nevű veszélyes molekula átalakulásához. A C-vitamin antimikrobiális hatású, és az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükséges. Segíti az emésztési zavarokkal és gyomorgörcsökkel küzdő csecsemőket, míg felnőtteknél jótékony hatással van az emésztésre és méregteleníti a testet. Tisztítja a vesét és a májat. Élelmi rostokban és fehérjékben gazdag, és a kálium forrása.
- Len
A test méregtelenítésénél elengedhetetlen, hogy a toxinok megfelelően távozzanak a szervezetből. A lenmag kiváló rostforrást jelent, amely segít megkötni és kiüríteni a méreganyagokat az emésztőrendszerből. A len az omega-3 savak kiváló forrása is. A koppenhágai egyetem kutatása kimutatta, hogy a lenrost csökkenti az étvágyat és segíti a fogyást. A lenmag olyan nyálkát tartalmaz, amely jótékonyan hat az emésztésre, de esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, amelyek értékes kiegészítői az étrendnek, továbbá hasznosak székrekedés, cellulitisz, elhízás, lassúság és rossz veseműködés ellen is. A nyálkát úgy választják ki a lenből, hogy az egész vagy az őrölt magokat langyos vízbe áztatják. Hashajtó hatású és szabályozza az emésztést.
- Fokhagyma
A fokhagyma erősíti az immunrendszert, és gazdag kénvegyületekben, amelyek aktiválják a máj méregtelenítéséért felelős enzimeket. Nagy mennyiségű allicint és szelént tartalmaz, természetes vegyületeket, amelyek serkentik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Antibiotikus tulajdonságai gyógyítják a testet. A fokhagyma százszor hatékonyabb, mint az antibiotikumok.
- Gyömbér
A gyömbér a kurkuma mellett az egyik legerősebb fűszer a betegség elleni küzdelemben. Kiváló anyagcserére, eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, kiválóan befolyásolja a máj működését és összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyszerű a zsírmáj tisztítására a túl sok káros étel és alkohol miatt. A gyömbér tartalmaz gingerolt, egy olyan összetevőt, amely serkenti a mérgező- és hulladékanyagok eltávolítását a szervezetből, és ugyanakkor felgyorsítja az anyagcserét. Ha gyömbér segítségével szeretné megtisztítani szervezetét, használja naponta étkezése kiegészítéseként, csak 30 grammra van szüksége, nassolhatja, vagy fogyaszthatja teaként.
- Goji bogyó
Cserélje le a mazsolát goji bogyókra, hogy javítsa a C-vitamin és a béta-karotin bevitelét. A goji bogyók több C-vitamint tartalmaznak, mint a narancs, és több béta-karotint, mint a sárgarépa. A C-vitamin segíthet a hulladék eltávolításában a szervezetből, míg a béta-karotin javítja a máj működését.
A goji bogyó gyógyhatása:
- emeli az energiaszintet
- javítja az emésztést
- erősíti az immunrendszert
- javítja a szív és az erek egészségét
- véd a degeneratív betegségek ellen
- méregteleníti a testet
- javítja az alvást
- fenntartja a normális vérnyomást
- elősegíti a fogyást
- hozzájárul a haj, a szem és a bőr egészségéhez
- fiatalítja a testet
- erősíti a libidót
- javítja a memóriát és a koncentrációt
- véd a rák ellen
- Grapefruit
A grapefruit segíthet a cukorbetegség, a koleszterin, a rák és a gyomorfekély elleni küzdelemben, csökkentheti az ínybetegségeket és megelőzően léphet fel a stroke során. Színét a likopin adja, amely a legnagyobb kapacitású oxigén a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelynek vegyületei károsíthatják a sejteket. Antioxidánsokat és C-vitamint tartalmaz, amely a máj méregtelenítéséhez szükséges két erős tisztítószer. A fokhagymához hasonlóan a grapefruit is gazdag vegyületekben, amelyek aktiválják a toxint felszabadító enzimeket. Tartalmaz naringenin flavonoidot is, amely a májban raktározás helyett zsírégetést okoz.
- Zöld tea
A zöld tea nagy antioxidáns értéke miatt kiválóan kiegészíti a méregtelenítő programokat. A legtöbb antioxidáns polifenolt tartalmazza, különösen az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) katechint, amelyről úgy gondolják, hogy felelős a zöld teával járó egészségügyi előnyök nagy részéért. 17 klinikai vizsgálat szerint a zöld tea jelentősen alacsonyabb vércukorszinttel jár. Kedvezően hat az egész szervezetre, különösen a májra, amelyet véd a méreganyagoktól. Megakadályozza a toxinok visszatartását és ösztönzi azok gyorsabb kiválasztását a testből. A benne található antioxidáns katechin megőrzi e szerv egészségét és megakadályozza a zsír felhalmozódását.
- Kender
A kender tele van antioxidánsokkal, például E- és C-vitaminnal, valamint klorofillal, amely kiválóan tisztítja a szervezetet a mindenféle toxintól, beleértve a nehézfémeket is. Az oldható és oldhatatlan kenderrostok tisztán tarthatják az emésztőrendszert és csökkenthetik más belső szervek mérgező terheit. A kendermagokban oldható és oldhatatlan rostok vannak, amelyek segítenek megtisztítani a vastagbelet és a bélrendszert, és eltávolítani a méreganyagokat. A klorofill segít megtisztítani a vért a szennyeződésektől, és csökkenti a toxinok sejtkárosodását. A kender javítja a vérkeringést is. A kenderben található esszenciális zsírsavak segítenek megtartani az oxigént a sejtmembránokban, amelyek gátként szolgálnak a méreganyagok számára. Az esszenciális zsírsavak szétszóródnak a testben, így a biológiai rendszerek képesek anyagokat, például toxinokat a bőr felszínére, a bélrendszerbe, a vesékbe vagy a tüdőbe vinni, ahol ezek az anyagok kiválasztódhatnak. A kendermagok cisztein és metionin aminosavakat tartalmaznak, amelyek stimulálják a májat, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetből.
- Kelkáposzta
A kelkáposzta sok antioxidánst, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A leveles zöldségfélék az első számú élelmiszerek, amelyeket rendszeresen fogyaszthatunk egészségünk javítása érdekében. Magas rosttartalmú, kulcsfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi fitokemikáliákkal együtt, amelyek számos betegség elleni védekezést segíthetnek elő.
- Citromfű
Ez egy olyan növény, amelyet Thaiföldön és a világ más részein egyszerre több szerv természetes úton történő megtisztítására használnak – a májat, de a vesét, a hólyagot és az egész emésztőrendszert is. Használatának előnyei között szerepel a jobb arcszín, a jobb keringés és emésztés, és amikor méregtelenítésről van szó, akkor leggyakrabban teaként használják.
- Citrom
Ez a gyümölcs serkenti az enzimek felszabadulását, és segít átalakítani a toxinokat oldható formává, amelyet könnyebben ki lehet választani a szervezetből. Ezenkívül nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amelyre a szervezetnek a glutation előállításához van szüksége. A citromos víz az első dolog reggel, ami segít egyensúlyban tartani az elfogyasztott ételek savasságát. A citrom csodálatos hatást fejt ki a máj méregtelenítésében is. A friss citromlé több mint 20 rákellenes vegyületet tartalmaz, és segít egyensúlyban tartani a test pH-szintjét.
- Olívaolaj
Az olívaolaj döntő jelentőségű a szervezet méregtelenítésében, mert sok egészséges tulajdonságot tartalmaz. Használja salátaöntetként. A legjobb választás mindig a hidegen sajtolt olívaolaj. Az olívaolajat természetes gyógymódként használják a szervezet tisztítására. Ez a módszer az ayurvéda nevű hagyományos indiai orvoslásból származik, több mint 5000 éves. Naponta szükséges olívaolajjal kiöblíteni a szájüreget, amely eltávolítja a szervezetből a mérgező anyagokat és erősíti az immunrendszert. Reggel éhgyomorra vegyen egy evőkanál finomítatlan olívaolajat a szájába, és erőteljesen rázza tizenöt percig. Vastag fehér massza képződik a szájban, amelyet rázás után kiköphet, majd alaposan öblítse ki a száját.
- Hagyma
Tele van aminosavakkal, amelyek hatékonyan tisztítják a májat. A nyers hagymának van a legtöbb egészségügyi előnye. A hagyma gátolja a makrofágok, a speciális fehérvérsejtek aktivitását, amelyek kulcsszerepet játszanak testünkben, amikor az immunrendszerről van szó.
- Petrezselyem
A petrezselyem sok béta-karotint és A-, C- és K-vitamint tartalmaz, amelyek megvédik a vesét és a hólyagot. Megakadályozza az olyan problémákat, mint a vesekő és a hólyagfertőzés. A petrezselyemtea kiválóan alkalmas a méreganyagok kiürítésére a szervezetből, a gyomormirigyek megerősítésére, a szívbetegségek, a vesebetegségek ellen és javítja az anyagcserét. A petrezselyem két nagyon fontos összetevőt tartalmaz, nevezetesen az apiolt és a miriszticint. Ezek azok az elemek, amelyeknek köszönhetően a vizelet áramlása megnő, ami jelentős jótékony hatással van a húgyúti fertőzés megszüntetésére. A flavonoidok, melyeket a petrezselyem tartalmaz, különösen a luteolin, antioxidánsként működnek, kötődnek a szabad gyökökhöz, és így megakadályozzák a szervezetre gyakorolt káros hatásukat. A petrezselyem a flavonoidok mellett kiváló C- és A vitaminforrás. A C-vitamin a szervezetünk legfőbb antioxidánsa, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyökök hatását.
- Ananász
Ez a trópusi csemege bromelaint tartalmaz, egy emésztési enzimet, amely segít megtisztítani a vastagbelet és javítani az emésztést. Csökkentheti a túlzott gyulladást, a véralvadást (alvadást) és a daganatok bizonyos típusait. Az apróra vágott ananászszár-kivonatból izolált két molekula pozitív hatást mutatott a rák növekedésének leküzdésében.
- Algák
Az algák sikeresen felszívják a méreganyagokat, magukhoz kötik és így megtisztítják a testet, és nem kevésbé fontos tény, hogy az emberi vér nagyszámú ásványi anyagot tartalmaz, amelyeket az algák óceáni eredetük miatt tartalmaznak.
- Szezámmag
A fitoszterolok pozitív hatással bírnak, számos gyulladáscsökkentő és antioxidáns enzimrendszernél fontos ásványi anyagokat tartalmaznak. Azért szerepelnek a legjobb méregtelenítő ételek listáján, mert sikeresen csökkentik az alkohol és más vegyi anyagok májra gyakorolt negatív hatásait. Használhatja saláták vagy húsok kiegészítőjeként.
- Kurkuma
A kurkumin a kurkuma fűszer aktív összetevője, amely sárga színt kölcsönöz neki. A kurkumint leginkább az ayurvédikus orvoslásban használják a máj és az emésztési zavarok kezelésére. Mint erősen antioxidáns fűszer, a kurkuma hatékonyabban védi a testet és megelőzi a betegségeket, mint a mellékhatások nélküli gyógyszerek.
- Vízitorma
Noha ez a növény nem olyan gyakori vendég a tányérjainkon, az ásványi anyagok gazdagsága és a vizelethajtó hatás miatt gondoskodnunk kell rendszeresebb felhasználásáról az ételek elkészítésében. A vízitorma kiváló étel, amely javítja az egészséget és megtisztítja a testet. Levelei sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek segítenek a méregtelenítésben, például cink, kálium, B-, C- és E-vitamin. Ezenkívül természetes vízhajtó is, amely elősegíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből.
- Búzafű
A búzafű helyreállítja a vér lúgosságát. A búzalé rengeteg lúgos ásványi anyagot tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a vér túl sok savtartalmát, és így hatékony méregtelenítőként és a máj védőjeként szolgálnak. Növeli a vörösvérsejtek számát és csökkenti a vérnyomást, valamint tisztítja a szerveket és az emésztőrendszert. A vér dúsításával serkenti az anyagcserét és a szervezet enzimrendszerét. Segít a vérnyomás csökkentésében azáltal is, hogy kitágítja az ereket az egész testben. A magas klorofill-, valamint aminosav, ásványi anyagok, vitaminok és enzimek tartalma miatt a búzafű egészségügyi és gyógyászati előnyök széles skáláját nyújtja.