×

MÁRIATÖVIS

 

A bogáncs vagy máriatövis a legerősebb természetes gyógymód a májproblémák elleni küzdelemben. Fő összetevője a szilimarin – a vegyületek erős antioxidáns komplexe, amelyek együttesen részt vesznek a máj regenerációjában és annak védelmében. A máriatövis védő és helyreállító hatással van a májra gyulladás, májzsugorodás, zsírmáj és megnagyobbodott vagy duzzadt máj esetén, sárgaság, fájdalmak, epegörcs, epekő és lépbetegség esetén. Rákellenes hatása miatt a tinktúrát májrák kezelésére használják. Az előzetes orvosi kutatások szerint a szilimarin aktívan képes megakadályozni a prosztatarák sejtjeinek növekedését.

A máriatövis számos gyógyszer romboló hatásától védi meg a májat, kiűzi a szervezetből a vegyszereket, az alkoholt és a nehézfémeket. Úgy védi a májsejteket, hogy olyan fitokemikáliák burkolatát hozza létre körülöttük, amelyek kezelik a sérült májsejteket és megvédik az egészséges sejteket a lehetséges károsodásoktól.

A máriatövis a hagyományos orvoslásban a májbetegségek kezelésében hatékonynak mondható, és széles körben használják alkoholos hepatitisz, alkoholos zsírmáj, májzsugorodás és vírusos hepatitisz kezelésére.

A máriatövis-kivonat lelassítja a májszövet romlásának folyamatát.

A növényt felhasználják:

tinktúrában; frissen, mint főzetet

Főbb összetevők:

szilimarin, flavonoidok, béta-szitoszterin

Megjegyzés:

  • Ne alkalmazza az epeváladék rendellenességei által okozott problémák, például epekövek kezelésére.
  • Terhes és szoptató nők számára nem ajánlott.
  • Bármilyen máriatövis-készítmények túlzott fogyasztása hányást okozhat.

Érdekességek:

A máriatövis másik neve az orbáncfű, amely annak a legendának köszönhető, hogy erre a növényre esett le egy csepp tej Szűz Mária melléről. Ez a mítosz magyarázza a máriatövis levelek fehér ereit.

Források:

  • Reader’s Digest, Természetes gyógymódok: Útmutató a gyógynövényekhez és azok alkalmazásához, Mozaik knjiga, Zágráb 2006.
  • Ivan Lesinger, otthoni gyógynövény-gyógyszertár (Mrk-Slj), Adamić, Rijeka, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük