×

MACSKAGYÖKÉR

 

“Apróságod tudatában még mindig téged akarlak a feleségemnek.”

– a szerelem mitikus nyelve

 

A macskagyökér régóta természetes stimulánsként és nyugtatóként ismert. Ennek a növénynek megtiszteltetés volt, hogy a latin “valere” igéről nevezték el, ami azt jelenti, hogy “egészséges legyek”, ezért arra a következtetésre lehet jutni, hogy valóban hatalmas gyógynövény. A fenti idézet megerősíti, hogy emiatt mindig is nagyra értékelték. Az ókori görögök és rómaiak a nők problémáinak kezelésére használták, mert görcsoldóként hat, és a katonák megnyugtatására is szolgált a második világháború idején.

A valeranon vegyület nyugtató hatású és kiegyensúlyozza a test nyálkahártyájának munkáját. A macskagyökér tinktúra formájában az egészségtelen izgalmakra hajlamos emberek számára ajánlott, a könnyebb adagolás lehetősége miatt. Úgy gondolják, hogy a macskagyökér-készítmények szedése megakadályozhatja a labilis érzelmi állapotok kialakulását súlyosabb rendellenességekké. Azok az emberek, akik stresszes helyzetben könnyen felizgulnak, gyakran szorongástól és álmatlanságtól szenvednek, amelyre a macskagyökértea és a tinktúra nagyon jó hatással lehet. Nyugtatóan hatnak az idegekre, az agykéregre, az agy bizonyos receptoraira és általában a cerebrospinalis (agy-gerincvelői folyadék) rendszerre.
Orvos beleegyezésével bizonyos dózisokban felhasználható gyermekek hiperaktivitására.

A macskagyökér enyhíti az ingerlékenységet, az idegi kimerültséget, a szomorúságot, a neurózist, a félelmet, amelyet gyakran erős szívverés kísér, és megakadályozza a tenyér izzadását.

Ez a növény bizonyos szívbetegségek esetén hatékony: aritmia, kihagyás, szív neurózisok, angina pectoris (koszorúérgörcs) és görcsök. Jó hatással van a kiegyensúlyozatlan munka okozta gyomor- és bélbetegségekre is, például a belek gyulladására, a gyomor idegességére, kólikára és parazitákra. A macskagyökér-készítmények segítségével könnyebben kezelhetők a légzőszervi megbetegedések, például az asztma, a bronchitis és a mellkasi görcsök, valamint a női betegségek, például a menstruációs rendellenességek, a menopauza tünetei, a PMS.

A macskagyökér szabályozza és csökkenti a magas vérnyomást, segíthet enyhíteni a csont- és ízületi fájdalmakat, izomgörcsöket, nyugtatóan hat a stressz következtében a bőrön okozott ekcémára.

A macskagyökér nem okoz függőséget.

A növényt felhasználják:
tinktúrában, teában, por formájában

 

Főbb összetevők:
valeranon, valepotriates, valerinsav, gamma-amino-vajsav GABA

 

Megjegyzés:

–      A macskagyökér-készítmények szedése terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

–      A macskagyökér-készítményeket soha nem szabad nyugtatókkal kombinálni.

Érdekességek:

  • Állítólag a ház körül felakasztott macskagyökérporzsákok védelmet nyújtanak a villámok ellen. Ha párna alá helyezik, segítenek nyugodtan aludni.
  • A gyökeret afrodiziákumnak tekintik.

Izvori:

  • Reader’s Digest, Természetes gyógymódok: Útmutató a gyógynövényekhez és azok alkalmazásához, Mozaik könyv, Zágráb 2006.
  • Ivan Lesinger, otthoni gyógynövény-gyógyszertár (Smi-Ž), Adamić, Rijeka, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük