×

Közönséges orbáncfű

 

Ennek a növénynek a nevét egyik tevékenységi területe ihlette, és azok a női betegségek. Az orbáncfű, más néven lyukaslevelű orbáncfű, Szent Iván fű vagy Szent János virága, a női test betegségei mellett nagyon jó hatással van a bőrproblémákra is. Ennek ellenére valószínűleg legismertebb célja a depresszió és más hangulati rendellenességek, valamint az idegrendszeri fájdalmak kezelése. Az orbáncfű leghíresebb készítményei minden bizonnyal a tea és az olaj, amelyet vörösolajnak is neveznek.

A gyógynövénygyógyászok az orbáncfüvet sokoldalúsága miatt az egyik legjelentősebb természetes alternatívának tekintik a hagyományos orvoslás számára. Történelmileg olyan alternatív jelentése volt, mint a Nap növénye és a gonosz elleni védelem eszköze, ami érthető is, mert lokálisan hat sebekre, égési sérülésekre (különösen a nap által szerzett), és szájon át staphylococcusra, streptococcusra, dizentéria bacilusokra, TBC-re és más baktériumokra hat. A fitocid hatás mellett az orbáncfű antidepresszáns tulajdonsága orálisan alkalmazva természetes antidepresszánsként szolgál, és a hagyományos orvoslásban is elismerték. Ezért hasonlítják sárga virágait a naphoz, így valószínűleg ez az a meggyőződés, hogy boldogságot hoz. Antidepresszánsként az orbáncfűnek nincs azonnali hatása, csak hosszan tartó használat esetén adhat eredményt.

A női nemi szervek mellett ez a növény jótékony hatással van a férfi nemi szervekre is.

A növény felhasználása:
tinktúrában, olajként, teában, lében, porban

Főbb összetevők:
flavonoidok, illóolaj, nikotinsav, C-vitamin, gyanta, tannin, perforin

 

Megjegyzés:

–        Az orbáncfű olyan mellékhatásokat okozhat, mint fejfájás, hányinger, szédülés és szájszárazság.

–        Ez a gyógynövény problémákat okozhat, ha bizonyos szívgyógyszerekkel, antidepresszánsokkal és fogamzásgátló tablettákkal együtt alkalmazzák.

–        A kemoterápia során kerülni kell az orbáncfüvet, mert csökkentheti annak hatékonyságát.

–        Az orbáncfű napfény hatására érzékennyé teszi a bőrt, ezért a termék szedése során a napsütést kerülni tanácsos.

Érdekességek:

  • Az orbáncfű vagy a Szent Iván fű nevet a nyári napfordulóról, az év leghosszabb napjáról, ennek a szentnek az ünnepéről kapta.
  • Az orbáncfüvet régóta összekapcsolják a Nappal, és a gonosz erejének elhárítását tulajdonítják neki.
  • Úgy gondolják, hogy az orbáncfű virágait leginkább hajnalban szedhetik, amikor a növény hatóanyagokban a leggazdagabb.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük