×

GINKGO – EMLÉKÜNK ŐRZŐJE

 

Az ősi ginkgo fa több, mint 4000 éve “emlékszik” a világra, amikor Kínában felfedezték, mint az emberi egészség egyik hatalmas tényezőjét. Hála neki, ma képesek vagyunk időben befolyásolni saját emlékezetünket, mert ebből a jóindulatú növényből készült készítmények ebben segíthetnek.

Ma minden összetevőjét gyógyászati ​​célokra használják: a ginkgo levelét, magját, sőt a gyökerét és a kérgét is, ami megerősíti sokoldalúságát, amikor testünk vitalitásáról gondoskodunk. Egyes kutatások kimutatták, hogy a ginkgokivonat csökkentheti a mentális képességek elvesztését, ezért ez a tény manapság számos farmakológiai teszt tárgyát képezi. Ami bizonyossággal bebizonyosodott, hogy a ginkgo jótékony hatással van az agyi erekre, amelyek az életkor előrehaladtával gyengülnek, miközben megerősíti az erek falát. Csökkenti a hajszálerek vérzését, ami annak a jele, hogy hatékony lehet az akrocianózis kezelésében. Ez egy olyan betegség, amely maradandó zúzódást okoz a karokon és a lábakon, és amely az erek falán lévő izmok spontán összeszorításával következik be.

A ginkgo jótékony hatással van a hirtelen hangulatváltozásokra és a letargia érzéseinek feloldására is. A gyógynövényes szakemberek életkortól függetlenül az emberek mentális éberségének növelésére és az impotencia kezelésére is ajánlják. A ginkgo természetes antikoagulánsként működik.

A ginkgolidok, a ginkgo hatóanyagainak tulajdonságai arra utalnak, hogy a jövőben a ginkgo készítmények segíthetnek az asztmában és az érelmeszesedésben. Hasonlóképpen, egyes kísérletek azt sugallják, hogy a ginkgo neurológiailag védő szerepet játszik, amely segíthet az Alzheimer-kór patológiájának kutatásában.

A növény felhasználása:
kivonatként, tinktúrákban, kapszulákban és tablettákban

Főbb összetevők:
ginkgolidok, niacin, A-vitamin, riboflavin, foszfor

Megjegyzés:

–        Az előírt adag túllépése gyomorirritációt és szédülést okozhat.

–        A ginkgokészítményeket és antikoagulánsokat 12 évnél fiatalabb gyermekeknek nem szabad használni.

–        A ginkgokészítmények alkalmazása terhes és szoptató nők számára nem ajánlott.

–        Műtét előtt tájékoztatni kell az orvost a ginkgokészítmények fogyasztásáról.

Érdekességek:

  • A ginkgo fa túlélte a hirosimai katasztrófát, és így a hosszú élet szimbólumává vált. A városra eső atombomba esése közben a közelben lévő teljes növény- és állatvilág kihalt, a ginkgo fák pedig életben maradtak.
  • Nagyon ellenáll a különféle környezeti szennyeződéseknek, ezért az erdősítés miatt Japán és USA nagyobb városaiba ginkgo fákat ültetnek.
  • Horvátországban 2009-ben mintegy 30.000 ginkgo fát ültettek, és a mérsékelt éghajlat és a minőségi talaj jó feltétel a további gyógyászati ​​célú termesztés sikeréhez.
  • A ginkgo Kínában őshonos, és Japánból hozták Európába. A buddhista meggyőződés szerint a ginkgo egy szent fa, és évszázadok óta a távol-keleti templomok mellé ültetik.
  • Kínában és Japánban a ginkgomagokat rágcsálnivalóként, sütve fogyasztják.
  • Bár ez a hatalmas fa 20 és 40 méter között is megnőhet, a ginkgo-t bonsai készítéséhez is használják.
  • Európa legrégebbi ginkgo fáját 1761-ben ültették Angliában, és még mindig kiváló állapotban van.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük