×

GALAGONYA

 

„Nyúlj a koronádért,
Bár a bokrokban fekszik.”

–      angol közmondás

VII. Henrik angol király ily módon galagonyabokorral jósolta sikeres királyságának jövőjét, és nem ez az egyetlen legenda a gyengéd megjelenésű, de erőteljes hatásokkal bíró növényről. Bár hivatalos neve közönséges galagonya, a készítmények felhasználásának helyes módja mindenkit meg fog győzni arról, hogy minden, csak nem hétköznapi.

A galagonya, a galagonya gyümölcse volt az első használt része a bokornak, amelyről később kiderült, hogy sokkal több előnnyel járhat. E cserje leggyógyítóbb ​​képviselőjének szerepét ma a virága tölti be, amelyet használat előtt levegős és sötét helyen szárítanak. A galagonyát hagyományosan az angina pectoris kezelésére, az artériák erősítésére, valamint a magas vérnyomás és a szívritmuszavar ellen ajánlják. A galagonya szív és keringési rendszer munkájára gyakorolt pozitív hatása tudományosan bizonyított, így a galagonya ma is a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében elért sikereiről ismert. Serkenti a vérsejtek munkáját és erősíti a kapillárisokat a jobb véráramlás érdekében, és így pozitívan befolyásolja az aritmiát. A galagonya nyugtatóan hat a központi idegrendszerre is.

A galagonyás desztillált víz a 17. században borogatások áztatószereként szolgált a sérült vagy a tövisbe szorult bőr számára. Az akkori botanikus, William Cole érdekes módon jellemezte a hatást: “egy tüske meggyógyítja saját csípését”.

Macskagyökérrel kombinálva a galagonya felírható felnőttek és gyerekek kisebb alvási rendellenességei esetén.

A növény felhasználása:
tinktúrában, kapszulákban, infúzióként, teában

Főbb összetevők:
tiramin, flavonoidok, antioxidánsok, antocianinok

 

Megjegyzés:

–        Nagy mennyiségű galagonyakészítmények álmosságot és a reflex letargiáját okozhatják.

–        Ha valaki gyógyszereket szed, a galagonyakészítmények alkalmazása előtt konzultálnia kell orvosával vagy egészségügyi szakemberével, mivel jelentős kölcsönhatásba léphet bizonyos vényköteles gyógyszerekkel.

Érdekességek:

  • A galagonyanövény szimbólumként van jelen a világ mitológiájában. A galagonyát régóta erős gyógyító hatású növényként ismerik el, ezért minden történetben valami hatalmasat, legyőzhetetlent vagy ijesztőt képvisel.
  • A görög mitológiában úgy gondolták, hogy a galagonyának annyi ereje volt, hogy az azt megérintő Héra istennő két ikergyermeket fogant, a leendő háború istenét és a viszály istennőjét, Árészt és Eriszt. Skandináviából származik az a mítosz, miszerint a galagonyanövényt maga a mennydörgés istene, Thor hozta létre, villámlással a földbe csapva. Ennek tiszteletére a galagonyabokor a temetési szertartások során az elesett harcosok emlékére égetett kilenc fa egyike volt. A germán mitológia a galagonyát a termékenység és a szépség növényének tekinti.

Források:

 

  • Reader’s Digest, Természetes gyógymódok: Útmutató a gyógynövényekhez és azok alkalmazásához, Mozaik könyv, Zágráb 2006.
  • Stuart Phillips, An Encyclopaedia of Plants: in Myth, Legend, Magic and Lore, Robert Hale Ltd, London, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük