SZÜRETI IDŐ
Az áfonya gyógyászati részei azok a levelek, amelyeket tavasszal, a gyümölcs érése előtt, és ősszel a gyümölcs leszedésekor szüretelnek. A gyümölcsöket nyáron szedjük.
GYÓGYSZERI TULAJDONSÁGOK
A fő gyógyászati összetevők a tanninok, flavonoidok és antocianinok.
GYÓGYÍTÓ HATÁSOK
Tinktúra az étvágy növelésére.
Kiváló természetes vizelethajtónak számít. Az áfonya tinktúrája jó értágító. A fekete áfonyában és a vörös áfonyában található antocianinok megakadályozzák a szívrohamot okozó vérrögök kialakulását.
Egyes fogorvosok a fogmosás után a szájüreg öblítésére az áfonyát javasolják, hogy azok a területek is elérhetőek legyenek, amelyeket fogkefével nem lehet elérni. Az áfonyát évek óta használják világszerte a hasmenés természetes tüneteinek kezelésére, a vér “megerősítésére”, az íny megerősítésére, a bőr irritációtól és fertőzéstől való megvédésére, valamint a gyomor-bélrendszeri rendellenességek enyhítésére.
Ismert, hogy enyhíti a hasi fájdalmat menstruációs szindrómában is, gliko-kinint tartalmaz (és glikémiás indexe alacsonyabb, mint a cukoré), amely normális szinten tartja a vérnyomást. Nagyon hatékony öregedésgátló szerként, valamint a vérkeringési problémák megelőzésében is. Az áfonya leveleit használhatjuk húgysav és cukorbetegség kialakulása ellen. Áfonya gyümölcsét használhatjuk aranyér és rendszertelen széklet ellen, és segít növelni az étvágyat.
Az áfonyát a hagyományos orvoslásban a makula-degeneráció elterjedésének megakadályozására használják, amely betegség a retina központi részének károsodását okozza általában 50 évnél idősebb embereknél, és szürkehályog megelőzésére is használható.
Az áfonya hatása a szem és a retina körüli érzékeny részek védelmében a flavonoidokból ered.
Kiváló természetes vizelethajtónak számít. Kálium tabletta lenyelése nélkül beteg vizeletszervekkel rendelkező személyek és reumás betegek is meg tudják inni.
Általában mindenféle bogyós gyümölcs sok C-vitamint tartalmaz, és az áfonya kivételével az összes bogyós gyümölcs felesleges bázist tartalmaz, ezért nem savasak.
Az áfonya jó értágító, tágítja az ereket és csökkenti a vérnyomást.