×

FEHÉR FAGYÖNGY – AZ IMMUNITÁS VALÓDI MEGERŐSÍTŐJE

 

A fehér fagyöngy csak abban különbözik vörös unokatestvérétől, hogy karácsonykor az utóbbi alatt a boldogság csókjait cserélik. A természetből fakadó “fehérsége” számos előnnyel jár, amelyeket egészségünk érdekében használhatunk fel.

A fagyöngy gyógyító tulajdonságai a gyulladáscsökkentéstől a krónikus székrekedés kezeléséig, az idegrendszer ellazításáig, a vérzés elállításáig, egészen a fejfájás, a gyomorhurut és a menopauza tüneteinek enyhítéséig terjednek. Különösen ez utóbbi fájdalom esetén hatékony – csillapíthatja a menopauzában szenvedő nők szívverését és kihagyását, segíthet a hőhullámokban és a légzési nehézségekben, valamint a keringés normalizálásával, a fájdalom csillapításával és a vérzés szabályozásával jótékony hatással van a menstruációs ciklusra.

A kellemetlen keserű íz ellenére a leveleket belső használatra szánt készítményekben használják, a bogyókat pedig néha gyógyászati ​​célokra. Noha a növényben található aktív vegyületek mérgezőek, kimutatták, hogy kis mennyiségben erősítik a szervezet immunitását. Erős hatásának köszönhetően feltételezzük, hogy a jövőben ellenőrzött körülmények között felhasználhatók a rák elleni küzdelemben. A fagyöngyöt magas vérnyomás, ciszták, mióma és polipok ellen is használják. Immunerősítő tulajdonságai miatt a fagyöngy pozitívan befolyásolhatja a szervezet bizonyos allergiákkal szembeni ellenállását.

A kelta papok és druidák gyógyító szerként tartották számon, amely minden betegséget enyhíteni tud, és egy másik legenda szerint a papok egy arany késsel vágták le a szertartások alatt. A tulajdonságairól szóló csodálatos történetek ellenére a fagyöngy valójában félparazita növény. Azonban, csak 15 évnél idősebb fákon található meg, és a gazdanövények csak puha héjú kéregfák lehetnek.

Az erős immunrendszer folyamatos fenntartása érdekében a fagyöngyöt gyakran használják étrend-kiegészítőként tinktúrák vagy teák formájában.

A növény felhasználása:

tinktúrában, kivonatként, teaként, kapszulákban és más gyógyszerészeti termékekben

Főbb összetevők:

viszkotoxinok, lektinek

Megjegyzés:

  • A fagyöngykészítmények fogyasztása előtt konzultálni kell orvosával vagy egészségügyi szakemberhez kell fordulni, és fogyasztásukat felügyeletük alatt folytassa.

Érdekességek:

  • A kelta druidák szent növénynek tekintették, és erőt és bátorságot várva főzeteket készítettek belőle.
  • A hagyomány szerint abban a házban, ahol a vőlegényt megidézni akaró lány élt a fehér fagyöngyök kötegeit egy csillárra helyezték.

Források:

Ivan Lesinger, Házi gyógynövény-gyógyszertár (A-Kad), Adamić, Rijeka, 2012
http://www.prirodnolijecenje.net/bijelaimela.htm  (2019.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük