Gombaellenes, antibakteriális, vírusellenes és antiszeptikus tulajdonságával a fahéj nagyon erős elvtárs a szervezet külső és belső betegségei elleni harcban. Legismertebb az inzulinaktivitás növeléséről, ezért a fahéj tinktúra formájában történő rendszeres bevitele jelentősen csökkentheti a vércukorszintet. Ezenkívül ez a növény csökkenti a rossz koleszterin és trigliceridek szintjét a vérben. A fahéj antioxidánsai stabilizálják a vércukorszintet, és segíthetnek a fogyásban, mivel csökkentik a szénhidrát utáni vágyat. Egy 2003-as American Diabetes Association kutatása kimutatta, hogy 3-6 gramm fahéjpor 40 napos időtartam alatt akár 29%-kal alacsonyabb vércukorszintet érhet el. A tanulmány mindkét cukorbetegségben szenvedők számára hatékonynak bizonyult.
A megtisztított fahéjrudak javítják a véráramlást, és az emésztőrendszerben pozitívan befolyásolják az étvágycsökkenést, émelygést, duzzanatot, puffadást, hasmenést és görcsöket. Gombaellenes tulajdonságai miatt hatással van néhány gombás organizmusra, ami légzőszervi fertőzéseket okoz. Felgyorsítja az anyagcserét, jótékony hatással van az ínyre és semlegesíti a leheletet.
A tudósok megerősítették, hogy a fahéj képes elpusztítani a legtöbb baktériumot, még azokat is, amelyek rezisztensek a szokásos antibiotikumokkal szemben, és ez segít az E. coli ellen is.
A növény felhasználása:
tinktúrában, porban, illóolajként, rúd formájában, teában
Főbb összetevők:
cinnamaldehid illóolaja, cinamofilin
Megjegyzés:
– A fahéjillóolaj bőrallergiát és gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat. Fogyasztás előtt konzultáljon orvosával vagy egészségügyi szakemberével.
– Terhes és szoptató nők ne vegyenek be több fahéjat, mint amennyit általában fűszerként tartalmaznak az ételek.
→
Érdekességek:
- A fahéj segít a depresszióban: illata emlékeztet a karácsonyra, süteményekre és kedves emlékekre. Ezenkívül tudományosan bizonyított, hogy kiváló a depresszióval összefüggő bélbaktériumok elleni küzdelemben.
- Ez az egyik legrégebbi és legértékesebb fűszer. Az ókori egyiptomiak értékesebbnek tartották, mint az aranyat, és emulzióban használták balzsamozáshoz.
- A fahéj azon kevés fűszerek egyike, amelyek nyersen fogyaszthatók.
- A fahéjfa akár 18 méterre is megnőhet. A fahéj kérgét kétévente szüretelik, és csak a 8 évnél idősebb fákról.
- Sri Lanka annyi fahéjat termel, hogy Portugália és Hollandia a 17. században háborút indított e sziget gyarmatosítása miatt.
- Nero király, hogy megbánást tanúsítson saját felesége meggyilkolása miatt, temetésénél az értékes fűszer egyévnyi készletét égettette el.
Források:
- Reader’s Digest, Természetes gyógymódok: Útmutató a gyógynövényekhez és azok alkalmazásához, Mozaik könyv, Zágráb 2006.
- Stuart Phillips, An Encyclopaedia of Plants: in Myth, Legend, Magic and Lore, Robert Hale Ltd, London, 2012.