×

D-VITAMIN – A NAP INGYEN AJÁNDÉKA!

 

Az egyetlen vitamin, amelyet a nap ad nekünk.

Manapság egyre több ember szenved D-vitamin-hiányban, a nap nagy veszélyére vonatkozó számos figyelmeztetés miatt.

De tudta-e, hogy ha ésszerűen teszi ki magát a napfénynek, teljesen ingyen biztosíthatja a testének elegendő mennyiséget?

Ez a „nap-vitamin” befolyásolja a fontos életfolyamatokat – erősíti a csontokat és az immunitást, csökkenti a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, a szívrohamra és a depresszióra való hajlamot. Hiánya összefüggésbe hozható a rákkal, a magas vérnyomással, a szívbetegségekkel, az autoimmun betegségekkel, a cukorbetegséggel, az oszteoporózissal és sok más betegséggel. A figyelmeztetések ellenére a napsütést nem szabad elkerülni, de legyen óvatos, mikor, milyen módon és mennyi ideig van kitéve annak. Fontos tudni, hogy az UVB sugárzás legerősebb hatása 10 és 15 óra között van, és hogy a nagyon világos bőrű embereknek hetente kevesebb, mint 10 percre van szükségük napsütésre, mert nagyon gyorsan felszívják az UVB sugarakat. Normál bőrű emberek számára elég, ha 10-15 percig, a sötét bőrűek pedig hetente többször, akár 20 percig is napozhatnak. Ilyen rövid ideig tartó napsugárzás esetén nem szükséges olyan védőkrémeket használni, amelyek blokkolják az UVB-sugárzást, és ezáltal a D-vitamin termelését.

Tekintettel arra, hogy a mi szélességi fokunkon történő napozásnak októbertől március végéig nincs hatása, ezért télen kiegészítők formájában ajánlott szedni. A mérsékelt adag felnőtteknek 2000 IJ, 10 év alatti gyermekek számára 1000 IJ, míg a szervezetben lévő mennyiségét a 25-OH-D (25 hidroxi-D-vitamin-teszt) vérvizsgálattal lehet a legjobban meghatározni.

 

Hiánytünetek:

– álmosság és krónikus fáradtság
– hangulatváltozások, allergiára való hajlam
– gyenge csontok és izomfájdalom
– magas vérnyomás
– ínygyulladás

Két fő típus létezik:

  • D2-vitamin – megtalálható a növényekben és táplálékkal kerül a szervezetbe.
  • A D3-vitamin vagy a kolekalciferol a koleszterinből az UV-sugárzás hatására jön létre a bőrben, és az állatok a szőrméjükben vagy tollazatukban hozzák létre. A D3-vitamin állati eredetű is lehet – halak, tojás, máj és D3-vitaminnal dúsított ételek. A D-vitamin az egyetlen hormonhatású vitamin, amelyet a szervezet további átalakulása hoz létre.
  1. Hormon, nem vitamin

A D-vitamin egyedülálló abban az értelemben, hogy a testben nem használják, mint a legtöbb vitamint. Bár 1922-ben vitaminnak hívták, ez egy hormon, amely információt továbbít minden sejt DNS-molekulájához. Három évvel később kiderült, hogy az ultraibolya sugarak hatására termelődhet a bőrben, így nem tartozik az alapvető tápanyagok csoportjába. Elsődleges szerepe a szervezetben a vér normális kalcium- és foszforszint fenntartása, de messzemenő hatással van az egész testrendszerre, a csont, a szív- és érrendszeri, az endokrin és a neurológiai funkcióktól kezdve az immunrendszer egészségéig. Döntő jelentőségű, mert több mint 200 gén aktivitását szabályozza, ami sokszor több, mint bármely más vitamin. A vesékben a kalcitriol szteroid hormon aktív formájává alakul át, függetlenül attól, hogy táplálékkal fogyasztják-e, vagy ultraibolya sugarak hatására keletkezik. Az A-, E- és K-vitaminokkal együtt a zsírban oldódó vitaminok egyike.

  1. A tej és a tejtermékek nem elegendő D-vitaminforrás

Az állatok, csakúgy, mint az emberek, a napsugárzás hatására kapják meg. De például az Egyesült Államokban a legtöbb tehén nem kint, a legelőn tölti az időt, hanem többnyire bent. Az amerikaiak többsége olyan zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú termékeket választ, amelyek nem tartalmazzák a természetben nyert D-vitamin mennyiségét. Ha viszont arra számít, hogy tejtermékek fogyasztásával kapja meg, azt javasoljuk, hogy teljes zsírtartalmúakat válasszon.

  1. A nap és a kiegészítők az elsődleges források, a táplálkozás nem elegendő

Még akkor is, ha mindennap fogyaszt tejet (ami valójában nem ajánlott), ez nem biztosít elegendő mennyiségű D-vitamint, mert elsődleges forrásai a napozás és az étrend-kiegészítők. Napozással a D-vitamin 90 százaléka megtalálható annak az embernek a szervezetében, aki nem szed étrend-kiegészítőket. Az ételeket illetően leginkább lazacban, makrélában, szardíniaban, zsírban és dúsított tejben, vajban, tojássárgájában és gombában található meg, de ezek a mennyiségek korántsem képesek kielégíteni napi szükségleteinket.

  1. Akkor alakul ki a bőrben, ha egy bizonyos ideig UVB-sugaraknak van kitéve

Az egyik legjobb tény a D-vitaminnal kapcsolatban az elkészítés módja – akkor keletkezik a bőrben, ha egy bizonyos ideig UVB-sugárzásnak van kitéve. A napsugarak, amelyekből a bőr D-vitamint termel, nem tudnak áthaladni az üvegen, ezért bőre nem hozza létre, ha irodában vagy otthon tartózkodik.
A D-vitamin két fő prekurzora a D3 (kolekalciferol) és a D2 (ergokalciferol). A D3-vitamin akkor képződik, ha a bőr 7-dihidrokoleszterinjét ultraibolya B-sugárzásnak teszik ki. Hőfüggő folyamatban a D3-provitamin azonnal átalakul D-vitaminná. Amikor a D-vitamin mindkét prekurzora a májba kerül – D3 a napsütésből eredően és D2 az étrendből – akkor 25-hidroxi-D-vitaminná [25 (OH) D] (kalcidiol) alakulnak át. A D-vitamin fő formája a 25 (OH) D (kalcidiol), és annak állapotának meghatározására szolgál. Biológiailag aktívvá váláshoz a vesékben további hidroxilezési folyamatra van szükség az 1,25-dihidroxi-D-vitamin [1,25 (OH) 2D] (kalcitriol) képződéséhez. Tehát az aktiváláshoz az ételből, a napból vagy az étrend-kiegészítőkön keresztül nyert D-vitamint kétszer kell hidrolizálni.

  1. A bőr színe befolyásolja a D-vitamin termelését

A sötétebb bőrtípusú emberek hátrányban vannak, mert magasabb a melanin bőrpigment koncentrációjuk, amely elzárja a nap UVB sugarait. Ez azt jelenti, hogy bőrüket több napsütésnek kell kitenni, hogy elegendő mennyiséget termeljen belőle. Sőt, a sötétebb bőrtípusú embereknek akár háromszor-hatszor több időre lehet szükségük a napon, hogy ugyanolyan mennyiségű D-vitamint termeljenek, mint egy nagyon sápadt ember. A bolygó egyenlítői részeiről, valamint a déli régiókból származó nagyon sötét bőrtípusú emberek, ha a kevésbé napos északi régiókba érkeznek, gyakran szenvednek hiányától.

  1. A napozókrémek a termelés 95%-át blokkolják

Ha napozás közben fényvédőt alkalmaz, vagy ruházat borítja, teste nem állítja elő, mert a védőfaktorral ellátott fényvédők elég hatékonyan blokkolják az UVB-sugarakat, és 95%-kal csökkentik a D-vitamin termelését. (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2011).

A világ népességének csaknem fele szenved hiányában.

A D-vitamin-hiányt járványként azonosították – mondta Michael Holick, a világ egyik vezető D-vitamin-kutatója.

Az idősebb emberek, valamint a vese- vagy májbetegségben szenvedők kevésbé vannak kitéve a napnak, a terhes és szoptató nőknek nagyobb mennyiségre van szükségük. Hiánya a téli hónapokban jellemző, és a téli szezonban előforduló betegségek, például a nátha nagyobb előfordulásával jár.

Egészségügyi előnyök:

  1. MELLRÁK

Egy tanulmány megállapította, hogy 1000 IU D-vitamin és 1500 mg kalcium kombinációja csökkentette a rák ezen formájának előfordulási arányát. Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet tanulmányából kiderült, hogy azoknak az embereknek, akik kellő napfénynek vannak kitéve, 50%-kal alacsonyabb a vastagbél-, méh-, hólyag- és gyomorrák kialakulásának kockázata. A tudósok bebizonyították, hogy elpusztíthatja a rákos sejteket, amelyeknek jelentősége lehet a rák megelőzésében, és még a melanomában szenvedő betegek is jobb eredményben reménykedhetnek, ha magasabb a vérkoncentrációjuk. Bár a nap bőrrákot okozhat, a nap hatására termelt elegendő D-vitamin védő tényező lehet, amely megakadályozhatja a rák kialakulását. A rákot a sejtek ellenőrizetlen szaporodása okozza, és legalább három olyan gént stimulál, amelyek megállíthatják a sejtek növekedését.

2. SZÍV-ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK

Jótékonyan hat a szív és az erek egészségére, mert szabályozza a vérnyomást befolyásoló hormonokat és szabályozza a vér kalciummennyiségét. Egy tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szinttel rendelkező nőknél 67%-kal magasabb a hipertónia kialakulásának kockázata.

3. BŐR

Segíthet csökkenteni a pattanásokat, növelni a bőr rugalmasságát és enyhíteni a bőr gyulladásos folyamatait. Bevitele csökkentheti a melanoma – veszélyes bőrrák – kialakulásának kockázatát, míg egyes kutatások szerint nagyon hasznos a pikkelysömörnél.

4. CUKORBETEGSÉG

Egy tanulmány megállapította, hogy hiánya hozzájárul a II. típusú cukorbetegség kialakulásához. Azoknál a gyerekeknél, akik az első életévükben kaptak D-vitamint, a következő 30 évben 80%-kal alacsonyabb az 1-es típusú cukorbetegség aránya. A kutatások kimutatták, hogy ez csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is, különösen ha kalciummal együtt szedik.

5. IZOMGYENGESÉG

Az izomgyengeség általában a D-vitamin hiányának az eredménye, mivel a kalcium és a foszfor izomba történő felszívódásáért felelős.

6. VESEBETEGSÉGEK

A krónikus vesebetegségben szenvedő betegek szervezete aktív formáját nem képes előállítani, ezért ilyen esetekben ajánlott kiegészítőket szedni.

7. ASZTMA

Izraeli tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy segíthet az immunrendszer reakcióinak szabályozásában és az asztma enyhítésében.

8. GYULLADÁSOS FOLYAMATOK A SZÁJBAN

Enyhítheti az íny duzzadását és vérzését, mert nagyobb mennyisége olyan vegyületeket hoz létre, amelyek antimikrobiális tulajdonságokat tartalmaznak és csökkentik a száj gyulladásos folyamatait.

9.MENTÁLIS FUNKCIÓK

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél volt a legjobb a mentális funkció, akiknek a vérében a legtöbb D-vitamin volt, míg a legrosszabbak azok voltak, akiknél a vitamin hiánya a legnagyobb.

10. DEPRESSZIÓ

A nap növeli a szerotonin, a boldogság természetes hormonjának mennyiségét. A D-vitamin egyik funkciója az agy szerotoninszintjének növelése.

11. MULTIPLEX SZKLERÓZIS

A tudósok megállapították, hogy gyermekkorban a napfénynek való kitettség csökkenti és szinte tönkreteszi a multiplex szklerózis felnőttkori kifejlődésének lehetőségét.

12. MEGERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

A napfény serkenti a fehérvérsejtek vagy a leukociták képződését. Ez a vitamin nagyon fontos a védekező mechanizmus sejtjeinek, amelyek fő feladata a véráramban lévő idegen anyagok elleni küzdelem. Ha nincs elegendő D-vitamin a véráramban, nem tudnak megindulni. Segít abban is, hogy az immunrendszer ne vaduljon meg, ami autoimmun betegségekhez vezethet, melyeknél a test saját sejtjeit támadja meg.

13.GYULLADÁS ÉS FÁJDALOM ELLEN

Reuma és rheumatoid arthritis esetén a napfény különleges hatással van a gyulladásos folyamatok csökkentésére a testben.

14. TERMÉKENYSÉG ÉS HORMONÁLIS EGYENSÚLY

Néhány friss tanulmány kimutatta, hogy ez a vitamin jelentős szerepet játszik a fogantatásban és általában a termékenységben. Az ovulációs problémával küzdő nők 90%-ánál alacsony volt annak szintje, míg a termékenységi problémákkal küzdő férfiak 33%-a is szenvedett hiányától.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük