×

CITROMFŰ A SZÍV SZOLGÁLATÁBAN

 

Ha a természetben járva friss citrus illatot érez, és nincs citrusfa a láthatáron, nagy a valószínűsége, hogy méhfű, más néven citromfű illata terjed a levegőben. Ez az olaj az egyik legdrágább a piacon, mert egyszerre csak kis mennyiségeket lehet előállítani.

Szív formájú alakja miatt szívnövénynek nevezik, amely összefüggésben áll a szív kihagyására és az erek erősítésére kifejtett jótékony hatásával is. Az emberi test legfontosabb izomzatán kívül a citromfű a leggyakrabban olyan bélbetegségek esetén alkalmazható, amelyek lassú emésztést, duzzanatot, hányást és puffadást okoznak. Nyugtatja a gyomorgörcsöket.

A citromfű illata mindenképpen felébreszti érzékeinket, maga a növény is hasonló hatással van az emberi testre. Segíthet kisebb alvási problémáknál, idegességnél és a depresszió enyhe formáinál, és e célból gyakran más gyógynövényekkel kombinálják, például passióvirággal, hársvirággal és galagonyával. Enyhe antidepresszáns hatása ellenére a citromfű nyugtatja a gyermekek túlzott aktivitását. Megállapítható, hogy általában csökkenti a szorongást, és egyes kísérletek eredményei szerint pozitív hatással van az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kór tüneteire.

Vírusellenes tulajdonságai segítenek a herpesz kezelésében, és beigazolódott, hogy egyes hipertireózissal (pajzsmirigy-túlműködés) szenvedő egyéneknél képes volt csökkenteni a pajzsmirigyhormonok túlzott szekrécióját. A citromfűről ismert, hogy segít csökkenteni a magas vérnyomást, miközben vigyáz az erekre.

A növény felhasználása:
tinktúrában, főzetként, kapszulákban, illóolajként

Főbb összetevők:
flavonoidok, tanninok, folsav, illóolaj

 

Megjegyzés:

– Maximum 1-3 hónapig lehet használni, mert csökkentheti az ivarmirigyek hormonális aktivitását.

– A tiszta illóolaj bőrirritációt és bőrpírt okozhat.

– A rossz szintetikus hamisítványok mellékhatásokat okozhatnak, például allergiát, irritációt és hányingert.

Érdekességek:

A “méhfű”, a citromfű másik neve görögül “méh” -et jelent. A méheket rendkívül vonzza a citromfű illata, ezért a hagyomány szerint a növényt a kaptárokba dörzsölik, hogy új méheket vonzanak.

A gyermekláncfűbort szerelmi bájitalnak használták, és ajánlott volt mindkét szeretőnek egyszerre bevenni, hogy elősegítse a kölcsönös szeretetet.

A karmelita víz a középkorból származó készítmény, amelynek receptjét a karmelita nővérek találták ki, és citromfüvet tartalmaz. Ma is Franciaországban készül. Úgy tartják, hogy napi fogyasztása csökkenti a stresszt és a feszültséget.

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük