×

A KIS SZEGFŰSZEG NAGY TITKAI

 

Annak ellenére, hogy a neve kicsinyes, a szegfűszeg akár 20 méter magasból is érkezhet hozzánk. Ez az örökzöld fa csak 20 éves kora után hoz gyümölcsöt, amely után a szegfűszeg akár 50 évig “termeli” rügyeit. Lenyűgöző, nem?

A latin “clavus” neve lefordítva “köröm”, amely hasonlít az alakjára. Amint tudjuk, a szegfűszeget egy fáról nyerjük, a még nem virágzó virágok vágásával. A rügyeket ezután megszárítják, majd használatra készek. Ha a szegfűszegre gondolunk, akkor szinte érezzük annak aromás illatát, mint a forralt bor fűszerét, de ami kevésbé ismert, hogy ez a meleg alkoholos ital növeli az immunitást, segíti az emésztési zavarokat, valamint véd az influenza és a megfázás ellen.

A szegfűszegolaj nagyrészt eugenolból áll, amely érzéstelenítő és antiszeptikus összetevő, amely hatékonyan csillapítja a fogfájást. Számos szájvíz és különféle vény nélkül kapható készítmények hatóanyaga, amelyek enyhítik a fájdalmat. Ezenkívül az eugenol csökkenti a véralvadást, ezért a szegfűszegkészítményeket nem szabad párhuzamosan használni az erre a célra előírt antikoagulánsokkal.

A szegfűszegben található antioxidánsokat a rák elleni küzdelemre és az erek falainak megerősítésére használják. Továbbá hatékonyak a baktériumok és gombák kezelésében, ezért a szegfűszeget régóta használják a láb gombás fertőzései – atlétikai láb ellen.

A szegfűszeg a fahéj, a fekete dió és az üröm mellett a parazitaellenes program egyik összetevője, mivel bebizonyosodott, hogy elpusztítja a parazitapetéket.

A növény felhasználása:
tinktúrában, teában, forralt borban, olajként

Főbb összetevők:
eugenol, illóolaj, C-, B6-, E-, K-vitamin, folsav, tiamin, riboflavin, niacin

 

Megjegyzés:

–        A gyomornyálkahártyára gyakorolt ​​esetleges káros hatás miatt a szegfűszeg-illóolaj használata előtt orvoshoz, egészségügyi szakemberhez vagy gyógynövényes orvoshoz kell fordulni.

–        Az esetleges égési sérülések miatt az olajat a bőrre történő felvitel előtt fel kell hígítani.

–       Terhes és szoptató nők ne vegyenek be több fahéjat, mint amennyit általában fűszerként tartalmaznak az ételek.

Érdekességek:

Csakúgy, mint a zsályát, a keleti hagyományokban a szegfűszeget is arra használták, hogy égetésével “megtisztítsák” a teret a negatív energiától

A legenda szerint a szegfűszeg viselése vonzóvá tette az embert mások számára. Ez valószínűleg azon alapul, hogy a múltban a higiéniai szokások nem voltak annyira kialakultak, mint manapság, és a szegfűszegillat elfedte a kellemetlen testszagokat

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük