Sušenjem, medvjeđi luk gubi svoja ljekovita svojstva te se preporučuje, ukoliko se ne može odmah iskoristiti svježi, zamrznuti ga ili ga držati u ulju. Iako su svi dijelovi ove biljke iskoristivi, listovi najsnažnije djeluju dok su mladi, a lukovica prije što procvjeta ili nakon cvata. Listovi su ljekovitiji zbog visokog udjela vitamina C. Upravo je zbog toga medvjeđi luk učinkovit u tretiranju skorbuta i ateroskleroze. S obzirom na to da zbog uvjeta rasta nije dostupan za branje tijekom cijele godine, ova biljka je izrazito korisna u obliku tinkture u kojoj se nalazi u vrlo visokom postotku.
A medvehagymát leggyakrabban magas vérnyomás, vérzsír ellen használják, stimulálja a szívet és segít normalizálni az anyagcserét. A szívre és a vérre gyakorolt pozitív hatása miatt a medvehagyma felhasználható a szívrohamok megelőzésére, valamint segít a fejszédülésnél és a nyomásérzésnél. Tisztítja a gyomrot és a beleket a fertőző betegségektől és parazitáktól, serkenti az étvágyat és segít megoldani a kemény széklet és hasmenés problémáját. A vér és a vizelet tisztítása enyhíti a reuma és a köszvény tüneteit. Jó a bőrbetegségekre is, különösen a zuzmóra.
A növény felhasználása:
tinktúrában, frissen, borban, olajban
Főbb összetevők:
allicin, illóolaj, allilszulfidok, poliszacharidok, C-vitamin, karotin
Megjegyzés:
- A növény betakarításakor rendkívül óvatosnak kell lenni, mert nagyon hasonlít az őszi fagyra (sáfrány) és a gyöngyvirágra, amelyek teljesen mérgezőek.
Érdekességek:
- Az Európában növekvő növények közül a medvehagymában van a legtöbb kén.
- Egyes német kutatások szerint a medvehagyma azon növények közé tartozik, melyek régészeti lelőhelyek lehetséges jelenlétét jelzik.
Források: